Öland Spirar: Världsarvet Södra Ölands odlingslandskap bjuder in till vårfest

Den 12-14 maj arrangeras en helg med flera världsarvsaktiviteter. Det rör sig om världsarvsmenyer, matvandringar, orkidéguidningar, spännande utställningar och mycket annat.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Södra Öland • Publicerad 7 maj 2023
En illustration för Södra Ölands odlingslandskap.
En illustration för Södra Ölands odlingslandskap.Foto: @vibra

Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.

Hulterstad kyrka öppnar upp sitt kyrktorn under några timmar och erbjuder besökarna en fantastisk utsikt över Södra Ölands odlingslandskap.

” Det här är ett sätt att lyfta fram det genuina Öland”
Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Eketorps borg bjuder in till ett imponerande program med guidningar om växter och djur då och nu, två forntida offerceremonier för goda skördar i Södra Ölands odlingslandskap. På borgen arrangeras också en Vis-stuga med sånger om djur och skörd.

– Var med och sjung och lär dig om äldre tiders visor på teman som herdekultur, boskapsdjur, skörd och örter, säger Sofia Jentzch vid Eketorps borg.

I år arrangeras två världsarvshelger för att lyfta upp det myller med aktiviteter som finns i Södra Ölands odlingslandskap. Vårens världsarvshelg genomförs i samarbete med Öland Spirar och höstens världsarvshelg sker den 15-17 september.

– Det här är ett sätt att lyfta fram det genuina Öland. Orkidéer som blommar, lokalproducerad mat, vandringar, växter, musik och mycket annat. Det kommer att bli en fantastisk helg, säger Emma Rydnér, världsarvssamordnare vid Mörbylånga kommun.

Passa på att upplev, smaka på och njut av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap!

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.