Annons

Öland Spirar: ”Solliden är ett fantastiskt besöksmål”

I slutet av förra året arbetade Carolina Thaysen inom Nybro företagsgrupp. Hon såg en annons om att det söktes efter en ny verksamhetschef till Solliden och skickade iväg en ansökan under hösten. Därefter blev hon kallad till en anställningsintervju i Stockholm i december.
Borgholm • Publicerad 30 april 2018
Per-Martin Karlsson, parkarbetare och Carolina Thaysen, verksamhetschef ser fram emot att Öland Spirar anordnas vid Solliden.
Per-Martin Karlsson, parkarbetare och Carolina Thaysen, verksamhetschef ser fram emot att Öland Spirar anordnas vid Solliden.Foto: Maria Brynielsson

Med kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på andra sidan bordet fick hon berätta om sig själv.

– Jag blev faktiskt inte nervös, jag brukar sällan bli det och är ganska lugn av mig, men visst så var det en annorlunda situation, säger Carolina Thaysen.

Annons

Hon beskriver Solliden som ett ”fantastiskt besöksmål som betyder mycket för människor och förhoppningen är att kunna utveckla det något under 2019” och säger att det finns stor utvecklingspotential.

Parken omsluter kungafamiljens sommarslott.
Parken omsluter kungafamiljens sommarslott.Foto: Alexander Jensen

– Det är roligt att arbeta inom besöksnäringen igen och jag har många års erfarenhet av det från mina tidigare jobb. Nu hoppas jag finna nya samarbetspartners här på Öland.

Carolinas yrkeskarriär började direkt efter studier som marknadsassistent på Gullaskruvs glasbruk. Därefter har hon arbetat på glasbruken i Kosta och Orrefors som koordinator och produktutvecklare. Tiden där var lärorik och hon sökte sig på sikt vidare till besöksnäringen.

– Jag blev försäljningschef för AB Glasriket i början av 2000-talet och efter två års anställning blev jag vd. Under de senaste fem åren har jag varit verksamhetsledare för Nybro företagsgrupp.

När Carolina Thaysen beskriver sin nya arbetsplats så gör hon det med glimten i ögat. Det märks att hon trivs.

– Det känns speciellt att arbeta på Öland. Jag kommer från Emmaboda men har tillbringat många somrar här så det känns helt rätt.

Torsdagen den 10 maj öppnar Solliden upp för allmänheten och programmet innehåller alltifrån försäljning av pelargoner med kungliga namn till visning av Hagasessornas lekstuga och traktortur.

– Det blir traktortur till växthusen med Anders Johansson som är trädgårdsmästare där. De som åker med i vagnen får följa med bakom på guidad tur i övre delen av slottsparken och får höra en del om slottet och kungafamiljen, säger Susanna Stenborg, marknadskoordinator.

Därefter fortsätter traktorturen till platsen det växer tryffel på och där berättas det även om valnötsträd innan resan fortsätter till de privata delarna.

– Då åker man även förbi husen som prins Carl Philip och prinsessan Madeleine bor i och passerar äppelträdgården, hönsgården och till Anders Johansson i växthuset, säger Susanna Stenborg.

Annons

Inne i växthuset finns goda möjligheter till att ställa frågor kring odling, blommor och annat. De guidade traktorturerna anordnas vid flera tillfällen varje dag under Öland Spirar. Det sägs att färden även passerar hjorthagen och att det kan ses mufflonfår längs resan som tar cirka 30 minuter.

Under Öland Spirar-dagarna serverar Kaffetorpet en vårmeny med hembakat från eget bageri. I Paviljongen blir det försäljning av olika växter, citrus, kryddor och pelargoner. Det blir även provsmakning av Sollidens honung.

– För barnen arrangeras bildbingo där de med hjälp av en karta får hitta olika gömda kojor som finns i parken och hit till Solliden är hundar välkomna. Det finns hundskålar med vatten på olika ställen i parken, säger Susanna Stenborg.

Alla barn som deltar i bildbingo belönas med pris och i kojorna finns både instrument och hinderbana. Dessutom anordnas guidade turer i parken dagligen. Alla aktiviteter ingår i entrépriset och här finns något för alla åldrar. I början av juni arrangeras en ”Italienhelg” på Solliden med guidade turer av slottsfogden Leo Eriksson som pratar om slottets arkitektur, kopplingarna till Italien och San Michele som slottet har och mycket annat.

Carolina Thaysen tillträdde som Sollidens verksamhetschef i början av 2018. På fotot ses hon framför Hagasessornas lekstuga som håller öppet under Öland Spirar.
Carolina Thaysen tillträdde som Sollidens verksamhetschef i början av 2018. På fotot ses hon framför Hagasessornas lekstuga som håller öppet under Öland Spirar.Foto: Maria Brynielsson
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons