Annons

Öland Spirar: Premiär för Öppen trädgård hos Damverkstan

Förra sommaren startade Damverkstan. Den första utställningen ägde rum under Föra skördemarknad.
Palmelund • Publicerad 12 maj 2023
Inne i växthuset går det att sitta och njuta av tillvaron en stund.
Inne i växthuset går det att sitta och njuta av tillvaron en stund.Foto: Lisbeth Lennartsson

– Mitt barnbarn Denise Hällblad-Lennartsson var för ung för att få sommarjobb men ville ändå få in lite pengar så det var då idén väcktes, säger Lisbeth Lennartsson.

Hon har gjutit betongdekorationer tidigare, men det var många år sedan. Det Lisbeth inte visste var att hennes dotter Annie Lennartsson också tyckte om att gjuta i betong och att barnbarnet Denise trivs mest med att måla.

Annons

– Så nu är vi tre generationer damer, därav namnet Damverkstan.

Annie Lennartsson tillsammans med dottern Denise Hällblad-Lennartsson.
Annie Lennartsson tillsammans med dottern Denise Hällblad-Lennartsson.Foto: Lisbeth Lennartsson

På Sjöstrands väg 2 i Palmelund finns Damverkstan. Under Öland Spirar är det premiär för självbetjäningsbordet ute på parkeringen inne i kyrkbyn i Löt. De ställer ut på bordet under Öland Spirar, hela sommaren och långt in på hösten. Alla betongdekorationer som säljs är lackade och målade speciellt för utomhusbruk. Damverkstan har även ett socialt engagemang. De gjuter ett barn som hålls i kupade händer. På den gjutningen guldbronserar de barnet, lackar och skänker till Hela Människan, Borgholm där den säljs till förmån för stödgrupperna för barn och ungdomar. De gjuter också en ängel som målas med brunt band, symbolen för mag-tarmcancer. Större delen av intäkterna skänks till Cancerfonden för forskning.

Under Öland Spirar är det första gången Damverkstan har öppen trädgård. Lisbeth berättar att hon alltid har älskat att hålla på ute i trädgården, det är praktiskt arbete som ger avkoppling. Det är en vanlig öländsk gammaldags trädgård som har inspirerande, kreativa inslag.

I trädgården finns, under Öland Spirar, informationsskyltar utplacerade på olika platser i trädgården. På skylten finns foton från olika säsonger samt tips och förklaringar till varför det ser ut så som det gör nu just på den platsen.

– Exempelvis i den stenlagda före detta hundgården där jag nu har kompost, täckodling och mellanlagringsstation för min bokashi. Jag vet ju att många är intresserade av just de ämnena och gärna vill veta mer, säger Lisbeth Lennartsson.

Trädgården i Palmelund är stor, avkopplande och vilsam.
Trädgården i Palmelund är stor, avkopplande och vilsam.Foto: Lisbeth Lennartsson

Sammantaget finns det elva skyltar runt om i trädgården. Blomsterängarna anlade Lisbeth, tillsammans med sin särbo Göran Löfgren, våren 2022.

Syrénbersån var tidigare ett igenvuxet buskage. Den lilla dammen intill ger ett skönt ljud av porlande vatten. Besökarna får även se en medelhavsinspirerad stenlagd uteplats, som Lisbeth har lagt och murat själv, med vitkalkade odlingsbäddar. En Asieninspirerad uteplats med yin och yang i stenformation samt torrvattenfall.

– Mitt växthus köpte jag begagnat för många år sedan. Vindruvor, paprikor och tomater trivs verkligen där. Ett litet miniatyrlandskap föreställer det karga öländska landskapet med hänvisning till den stora emigrationen från Öland.

Här finns bihotell samt igelkottshus med information om vad man bör tänka på när det gäller igelkottar. I trädgården kommer även en granne att ställa ut sina fototavlor med fina Ölandsmotiv.

– Jag tycker att man bör komma hit till vår öppna trädgård under Öland Spirar för att få idéer och inspiration. Min trädgård ska vara enkel och lättskött, kreativ och njutbar, gärna olika rum/olika delar, ge möjlighet att odla mer mat och dessutom främja pollinatörer, säger Lisbeth.

Annons

Trädgården är stor, avkopplande och vilsam. Det finns gott om parkeringsplatser i närområdet. Det finns kubbspel för den som vill spela en stund och gungor för de minsta. Det kommer att finnas enkel fika att köpa i ett cafétält.

Det kommer även att finnas en del överblivna plantor av tomater och blommor till försäljning.

– Min bror, Lasse Carlsson, kommer att dela med sig av tips för att lyckas med frösådder och att ta egna fröer. Göran sköter buskar och träd här och berättar gärna om hamling av träd, olika buskar samt även om bihotell och främjande av pollinatörer, avslutar Lisbeth.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons