Öland Spirar: Himmelsberga gör sig redo för att öppna upp museet fullt ut ännu en gång

– Det är som vanligt en stor glädje att få förbereda sig för Ölands Spirar och att öppna upp alla våra miljöer på museet igen för året, berättar Julius Winberg Sääf, verksamhetschef.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Himmelsberga • Publicerad 9 maj 2023
Verksamhetsansvarige vid Ölands Museum, Julius Sääf, har bråda dagar inför säsongsöppningen av museet.
Verksamhetsansvarige vid Ölands Museum, Julius Sääf, har bråda dagar inför säsongsöppningen av museet.Foto: Anders Marell

I år är det åter en vårsalong i främre och bortre hallen i Stora Hallen, och juryn har gjort ett stort arbete med att välja ut verk av de över 250 sökande konstnärerna. I Jordtorpshallen visas Lennart Nilssons utställning om en bondedagbok, en inblick i lantbrukets vardag under mitten av 1900-talet. Här finns också möjlighet att testa att sortera lök. Lennart håller även en visning under Spirar-helgen.

” Det är som vanligt en stor glädje att få förbereda sig för Ölands Spirar och att öppna upp alla våra miljöer på museet igen”
Julius Winberg Sääf, verksamhetschef

Trädgårdsamatörerna och Rosensällskapet återkommer med sitt mycket uppskattade utbud och brukar locka folk från både när och fjärran.

Fakta

Ölands Museum Himmelsberga

12-14 maj Säsongsöppning

Konsthallen: Vårsalong (visas till 11 juni)

Konsthallen, Jordtorp: Bondedagboken från Mysinge (visas till 11 juni)

Lilla Hallen: Ölands Folkhögskola (pågår till 28 maj)

Hantverkare i husen

13 maj: Trädgårdsförsäljning

Ölands och Sydöstra Smålands Trädgårdsamatörer och Sydostrosen/Svenska Rosensällskapet är på plats och informerar och säljer växter.

I husen finns i vanlig ordning också ett antal hantverkare att besöka och i både Handelsboden och Kaffestugan kommer den spirande våren att märkas.

– Öland Spirar har verkligen blivit en institution, och är i mina ögon på god väg att bli en lika viktig hållpunkt på våren som Ölands Skördefest är på hösten, summerar Julius och ser fram emot en ny säsong.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.