Öland Spirar: Bussresa till Öländska Trädgårdar

Man kan stiga av och på bussen i Borgholm, Kalmar eller Färjestaden.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 8 maj 2023
Bussturen under Öland Spirar bjuder på växtkraft, skönhet och sprudlande öländsk vår.
Bussturen under Öland Spirar bjuder på växtkraft, skönhet och sprudlande öländsk vår.Foto: Annica Hedman

Förra året genomfördes den första bussturen under Öland Spirar. Den gick mellan några utvalda privata trädgårdar och gensvaret var så stort så alla intresserade inte fick en plats. Då var turen offentligt delfinansierad och en del av ett projekt för att minska evenemangets klimatavtryck.

– I år är den självfinansierad, så vi hoppas intresset är lika stort nu också, säger Annica Hedman, trädgårdsnörd och Ölandsguide, som leder turen.

Klimatfördelarna med att åka buss mellan aktiviteterna under Öland Spirar är en viktig anledning till att erbjuda turen. Bekvämligheten och att man kan komma till ställen man annars hade missat var något som också framhölls som fördel av förra årets resenärer. De uppskattade även lunchen, att man kunde köpa fika i de flesta trädgårdarna och få tillbringa en hel dag på Öland i vårens vackraste tid.

Nya trädgårdar och besöksmål väntar på dem som åker med på årets busstur.
Nya trädgårdar och besöksmål väntar på dem som åker med på årets busstur.Foto: Annica Hedman

– Det är en helt ny tur som erbjuds i år, den går längre söderut och i trädgårdsprofilen Gunnel Karlssons spår. Hon har tillsammans med fotografen Emmi Roosling gjort en bok om öländska trädgårdsrum som kom ut i mars i år och Gunnel kommer själv att vara på Öland och signera boken under Öland Spirar-helgen.

Många av de rum de berättar om är privata och bara öppna vid några få tillfällen per år.

– Vi hoppas vi kan upprepa förra årets succé med en dag fylld av växtkraft, skönhet och sprudlande öländsk vår, säger Annica Hedman som i det här sammanhanget samarbetar med Silverstrands Trafik och Skördefestorganisationen.

” Det är en helt ny tur som erbjuds i år, den går längre söderut och i trädgårdsprofilen Gunnel Karlssons spår.”
Annica Hedman

– Nya trädgårdar och besöksmål väntar, vi kommer att åka söderut den här gången, genom Världsarvet Södra Ölands Odlingslandskap och jag berättar stort och smått om Öland och trädgårdar längs vägen. Vi kommer också att besöka en av de mest kreativa byarna på östra sidan av Öland, Dyestad - med en ovanligt hög andel konstnärer i befolkningen.

Dagen avslutas med ett besök i Sollidens slottspark. Längden på turen är cirka 8 timmar och man kan boka sin plats på Öland Spirars hemsida. Där finns också mer information om turens innehåll.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.