Öland Roots – ”Vi möts hela tiden av leenden”

Speciell. Annorlunda. Soft. Snäll. Mysig. Det är ord som jag får när jag frågar deltagare på Öland Roots om vad de tycker om festivalen.
Stora Frö • Publicerad 12 juli 2019
Gabriella Forslund från Stockholm och Linnéa Sidfäldt från Uppsala har gjort sällskap till Öland Roots. ”Det så snällt här, alla ler mot varandra.”
Gabriella Forslund från Stockholm och Linnéa Sidfäldt från Uppsala har gjort sällskap till Öland Roots. ”Det så snällt här, alla ler mot varandra.”Foto: Maria Wiell

Jag träffar Gabriella och Linnéa på festivalområdet. De ler mot mig när jag frågar om jag får slå mig ner och berättar gärna för mig om sina intryck av Öland Roots, som de besöker för första gången.

Gabriella Forslund från Stockholm och Linnéa Sidfäldt från Uppsala har varit på många festivaler tidigare, men ingen med reggaemusik. Det var Gabriella, eller Bella som hon kallas, som hade hört talas om att Öland Roots skulle vara en annorlunda festival, och Linnéa hängde på.

– Vi lyssnar inte på reggae i vanliga fall, men det är härlig musik som är lätt att sjunga med i. Vi sjunger i vanliga fall också och det är roligt att hitta på stämmor och följa med i musiken, säger Bella.

De två kompisarna liftade ner till Öland från Södertälje med tält, sovsäck, trangiakök och annan packning på ryggen.

– Det gick jättebra. Som längst fick vi vänta vid vägen en timma. Resan tog ungefär tio timmar, vi får se hur det går på hemvägen.

De kom fram till campingen nere vid havet i Stora Frö på onsdagskvällen och använde några timmar till att packa upp och göra iordning på sin tältplats.

Vid havet, några stenkast från sitt tält, ansluter Bella och Linnéa till en grupp festivaldeltagare som spelar musik, dansar och mår bra tillsammans.
Vid havet, några stenkast från sitt tält, ansluter Bella och Linnéa till en grupp festivaldeltagare som spelar musik, dansar och mår bra tillsammans.Foto: Maria Wiell

Nu har ni varit här knappt ett dygn. Vad upplever ni som det bästa med just den här festivalen?

– Det finns mycket att göra på campingen och vi har havsutsikt från tältet. Och så är det roligt att alla generationer är här, både riktigt små barn och äldre, säger Bella.

Linnéa inflikar att storleken på festivalen gör att den känns trevlig, ”det är alldeles lagom stort”. Och så är de överens om ännu ett omdöme:

– Det känns att det är en snäll festival. Alla ler mot varandra. Så fort man ser på varandra så ler man också mot varandra.

Linnéa och Bella lyssnar inte så mycket på reggae i vanliga fall, men just den här kvällen ser de fram mot spelningen som börjar vid midnatt.

– Då är Cleo på scenen, vi gillar hennes framtoning och värderingar.

Calle Johansson från Ljungby visar gärna upp sin ryggtavla med den imponerande tatueringen. Han har varit på Öland Roots i många år och säger att stämningen här är väldigt speciell.
Calle Johansson från Ljungby visar gärna upp sin ryggtavla med den imponerande tatueringen. Han har varit på Öland Roots i många år och säger att stämningen här är väldigt speciell.Foto: Maria Wiell

På väg genom campingen kommer jag ifatt Calle Johansson från Ljungby som i sommarvärmen har tagit av sig tröjan och på ryggen har han en imponerande tatuering. Calle säger att han har varit på Öland Roots minst fem gånger.

– Stämningen här är väldigt speciell. Det är mysigt, helt enkelt.

bild 1/4
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.