Annons

Öland klättrar i barometer: ”Hävdar oss väl”

På plats 34 bland landets 136 småstads- och landsbygdskommuner och på plats 113 totalt - Borgholm klättrar återigen den i årliga kommunrankning Dagens Samhälle genomför.
Och för Mörbylånga går det än bättre.
ÖLAND • Publicerad 15 juni 2018
Öland går bra i  den årliga kommunrankning Dagens Samhälle genomför.
Öland går bra i den årliga kommunrankning Dagens Samhälle genomför.Foto: Arkiv

50 och 130 förra året är i dag, när Dagens Samhälle på nytt synat varje kommun i landet, 34 och 113.

Borgholm klättrar därmed för andra året i rad i den årliga Kommunbarometer Dagens Samhälle presenterar, i undersökningen mäts 75 variabler i elva ämneskategorier, däribland näringsliv, förbindelser och demografi.

Annons

Förklaringen till Borgholms höga placering inom småstads- och landsbygdskommuner är enligt Dagens Samhälle främst framgångarna inom kategorierna ekonomi och skola.

”Utmärkande för Borgholm är kommunens goda resultat inom kategorin ekonomi där man är bland de tjugo högst rankade småstads- och landsbygdskommunerna. Även kategorin skola sticker ut med plats 32 av alla 136 småstads- och landsbygdskommuner”, konstaterar Dagens Samhälle.

I kategorin ekonomi hamnar Borgholm på plats 49 i landet och i kategorin näringsliv är rankningen än bättre, med plats 19 där är Borgholm i något av Sverige-topp.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) gillar vad han hör och läser.

– Det är bra, vi hävdar oss väl. Det är en ganska omfattande undersökning där vi (Borgholm) har kanonbra resultat när det gäller företag, skola och omsorg och inte minst i ekonomin där vi ligger i topp. Borgholm tillhör de riktigt bra, kommenterar kommunalrådet för att samtidigt konstatera att kategorierna demografi (plats 288) och förbindelser (289) kraftigt drar ner helhetsbetyget.

– Det finns kategorier som är lättare att påverka än andra.

Ölands största kommun Mörbylånga är något bättre än Borgholm, 29:a bland småkommunerna och på plats 107 totalt vilket är en kraftig förbättring mot tidigare år.

”Förklaringen till den höga placeringen är främst framgångarna inom kategorierna skola och arbetsmarknad”, skriver Dagens Samhälle.

Sänken för Mörbylånga är ekonomin (266) , demografin och förbindelser.

Totaletta i rankningen av landets småstads- och landsbygdskommuner, och därmed ”Årets superkommun i denna kategori, är Varberg.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons