Annons

Öland i topp på lista med landets bästa platser för fågelskådning

Fågelskådarexperten listar de fem bästa platserna för fågelskådning i Sverige och Ottenby hamnar i topp.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 14 augusti 2022
Fågelskådarexperten listar de fem bästa platserna för fågelskådning i Sverige och Ottenby hamnar i topp.
Fågelskådarexperten listar de fem bästa platserna för fågelskådning i Sverige och Ottenby hamnar i topp.Foto: ArtMassa

Hotell- och resesökssajten momondo.se har märkt att intresset för fågelskådning ökar i Sverige och har därför tillsammans med BirdLife Sverige sammanställt en lista med platser där kikaren bör hänga med.

– Det bästa med fågelskådning är att det kan bedrivas i princip överallt! Sen väljer man ju själv nivån på utrustning och resmål, och man kan mer eller mindre själv bestämma sina kostnader, som kan vara närmast gratis. Ett tips är att höra av sig till en lokal regional förening ute i landet, säger Staffan Müller, Sveriges Fågelintressekommitté i ett pressmeddelande.

Annons

1. Ottenby, Öland

Ingenstans i Sverige – och på få andra platser i Europa – har så många fågelarter beskådats som i Ottenby, beläget på Ölands södra udde. Närmare bestämt har hela 397 olika fågelarter anträffats på Ottenby fågelstation och här kan man bland annat se mosnäppar, rosenfinkar, hornugglor och brandkronade kungsfåglar. Har man tur kan även en och annan mer sällsynt fågelart dyka upp under besöket.

2. Getterön, Halland

En annan svensk toppdestination för fågelskådning är Getterön utanför Varberg. Karaktärsfåglar som pilgrimsfalk och skäggmes gör dagliga besök på platsen, och här kan även arter som är ovanliga i resten av Sverige beskådas - bland annat Getteröns egen symbolfågel: skärfläckan. Här erbjuds även guidade turer såsom fågelskola, ringmärkningsvisning samt tipspromenad med temat ”vilken fågel?”.

3. Lindänget, Dalarna

Lindänget i Dalarna består av två skilda naturtyper; den öppna strandängen i söder som löper längs med Orsasjön och skogsmarken i norr. I området finns två fågeltorn där besökare kan beskåda ett rikt fågelliv, och vanliga arter att se är bland annat tofsvipa, silvertärna, grönsångare och enkelbeckasin. Här finns inga guidade turer så kom ihåg att ta med egen kikare och fågelbok!

4. Falsterbo, Skåne

Påväg söderut stannar många fåglar till vid Sveriges sydvästspets – Falsterbo. Särskilt kännetecknande för fågellivet i Falsterbo är sträcket av rovfåglar där sparvhök, ormvråk och bivråk är vanligast. Precis som på flertalet andra ställen erbjuds här guidade turer där du får lära dig mer om det rika fågellivet i söder.

5. Fulufjället, Dalarna

Förutom härlig natur erbjuder Fulufjällets nationalpark ett rikt djurliv där sommaren är den bästa årstiden för fågelskådning, då alla flyttfåglar återvänder och nationalparken fylls av sång och liv. Här kan du bland annat stöta på den nyfikna lavskrikan som gärna äter direkt ur din hand om du bjuder på falukorv. Även världens största falk, jaktfalken, har flertalet gånger häckat vid Njupeskärs vattenfall.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons