unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Öland
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Här är alla 55 badplatserna på Öland

Minst 55 badplatser finns det på Öland, från Grankullavik i norr till Näsby i söder. Allt enligt den lista som Ölands Turism har tagit fram. Och så saknas säkert en hel del. Femton av badplatserna sköts av kommunerna.
På Öland finns det minst 55 badplatser som är offentliga. 15 av dem sköts av Mörbylånga och Borgholms kommuner. En av dem är stranden i Köpingsvik vilken är populär och fullbelagd sköna sommardagar.
På Öland finns det minst 55 badplatser som är offentliga. 15 av dem sköts av Mörbylånga och Borgholms kommuner. En av dem är stranden i Köpingsvik vilken är populär och fullbelagd sköna sommardagar.
Foto: Arkiv

De allra flesta badplatserna på Öland finns i anslutning till campingar och sköts också av dessa. Andra sköts av föreningar eller ”finns bara till”. Endast femton platser räknas som kommunala badplatser och sköts av Mörbylånga kommun och i Borgholms kommun av Borgholm Energi (BEAB)

Matheus Tholin är natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun. Han berättar vad det innebär när en badplats sköts av kommunen.

– Förutom den regelbundna skötseln med tillsyn, städning, tömning av sopkärl och toaletter tar vi prover för att kontrollera vattenkvaliteten 2-3 gånger på varje badplats.

Inför sommaren 2019 gjordes förbättringar av handikapprampen i Färjestadens hamn. Arbetet innebar ökad genomströmning av vattnet, vilket minskade ansamlingen av sjögräs på rampen. Ovanpå betongrampen ligger en aluminiumramp som är tänkt att ytterligare förbättra säkerheten.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Att kunna bada i Kalmarsund eller Östersjön är inte helt lätt för den som har en funktionsvariation, särskilt om man är rullstolsburen. Vid de kommunala badplatserna i Mörbylålnga är det bara Färjestadens hamn och Kalvhagen i Mörbylånga som har en ramp ner i vattnet.

Vid de kommunala badplatserna i Borgholms kommun är badplatserna vid Klinta bodar, i norra delen av Köpingbukten, och Sjöstugans badplats tillgängliga för personer som är rullstolsburna.

– Alla våra badplatser utom i Böda hamn har badplatstoaletter som vi sköter tömningen av. Vi sköter även strandstädning och sophämtning, säger Jenny Persson på Borgholm Energi (BEAB)

I Mörbylånga kommun har man flera flytvästdepåer, där allmänheten tillfälligt kan låna en flytväst eller två. Dessa depåer finns hos OK/Q8 Köpmangatan, Mörbylånga, Degerhamns båt- och sportfiskeklubb, Albrunna 215, Degerhamn, Sjöräddningssällskapet, Grönhögens hamn och Brandstationen i Färjestaden på Storgatan 89.

En badplats som fullständigt exploderade sommaren 2018 är kalkbrottet i Grönhögen. Som mest besöktes den av 800-1000 personer varje dag, när sommarhettan bara fortsatte och fortsatte. Även om önskemål har funnits är Matheus Tholin tydlig med att det inte är en kommunal badplats.

– Vi kommer att ordna med sophämtning och vi skall också ställa dit en toalett samt ordna med parkeringsplatser på annan plats. Kalkbrottet finns inom ett vattenskyddsområde och där kan vi inte ha bilparkering.

– Men det är allt vi gör från kommunen, besökare badar helt och hållet på egen risk.

Fakta

Kommunala badplatser Borgholms kommun

Dovreviken, Borgholm
Sjöstugan, Borgholm
Köpingsvik, inkl Klinta bodar
Sandvik
Kårehamn
Böda Hamn

Fakta

Kommunala badplatser Mörbylånga kommun

Borgmästarviken, Glömminge
Färjestadens Hamn (handikappramp finns)
Granudden, Färjestaden
Kalvhagen, Mörbylånga
Klevabadet
Lökenäs, Glömminge
Mörbylånga hamn, Balken
Norra Viken, Mörbylånga
Näsby
55 badplatser finns noterade på den karta som Ölands turism presenterar. Förvisso finns det många fler, mer eller mindre inofficiella.
55 badplatser finns noterade på den karta som Ölands turism presenterar. Förvisso finns det många fler, mer eller mindre inofficiella.
Foto: oland.se