Annons

Öland främst i hela landets vaccinering: Så nära är VI den magiska gränsen

Senaste siffrorna visar: I de öländska kommuner är så stor andel vaccinerade att pandemin snart kan vara över enligt experter.
– Ta det med en nypa salt, tycker smittskyddsläkaren.
Borgholm ligger en bra bit före Mörbylånga kommun.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 10 maj 2021
Tummen upp för att vaccinationstakten på Öland.
Tummen upp för att vaccinationstakten på Öland.Foto: Boyloso

57 procent i Borgholms kommun som fått mint en dos covid–vaccin. Det är den näst högsta siffran i hela landet – endast Vadstena ligger bättre till.

– Men jag tror ändå inte att det är främsta anledningen till att smittfallen minskat så markant i Borgholm senaste veckorna, säger biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer gällande senaste utvecklingen.

Annons

Faktum är att båda de öländska kommunerna är bland de främsta i hela landet när det gäller andel vaccinerade.

Även Mörbylånga kommun ligger bra till, 49 procent har fått en dos. Plats elva i landet. Det innebär att de öländska kommunerna toppar länets lista. Detta enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

60 procent vaccinerade ska vara något av en magisk siffra enligt virusforskare. Då är pandemin i stort sett över. Detta efter att ha analyserat Israels siffror kring när smittspridningen började rasa. Där räckte det med 50 procents vaccinering.

– I vår befolkning handlar det om kanske 60 procent, då bör vi se effekt, säger Ali Mirazimi till Aftonbladet.

Enligt experterna går det då från pandemi till en så kallad endemi – mer lokal smitta.

– Om det inte går riktigt fel så tycker jag vi borde vara där till sommaren, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet till Expressen.

”Jag tror man ska ta de där siffrorna med en nypa salt.”
Biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer

Biträdande smittskyddsläkare Per–Åke Jarnheimer är dock snabb med att tillsätta det klassiska smolket i glädjebägaren.

– Jag tror man ska ta de där siffrorna med en nypa salt. Det kan ändå spridas i flock bland de yngre och det är svårt att nå ut med vaccinet till alla i samhället.

Enligt honom går det knappast att slappna av som ölänning när siffrorna är över det magiska talet 60 procent.

– Nä, jag tycker inte att man kan se det så, det finns fortfarande öar i samhället där det kan förekomma stor smittspridning, säger Per–Åke Jarnheimer.

Annons

Men risken att smittspridningen ska öka bör vara mindre framöver?

– Ja, för varje vecka som går är sannolikheten mindre. Samtidigt räcker det med ett utbrott på en skola så kan det bli dubbelt antal fall i en kommun som Borgholm som ligger så lågt nu. (19 smittfall totalt förra veckan)

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons