GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nytt stopp för vattenverket – problem kan vara farligt

Återigen har vattenverket i Mörbylånga problem med industrivattnet. Nu är det för höga halter av mangan. När problemet är löst? Högst oklart.
– Jag kan inte svara på det exakt, men det har varat några månader nu tänker jag, säger Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef till P4 Kalmar.
Mörbylånga kommun • Publicerad 15 mars 2021
ideal for websites and magazines layouts
ideal for websites and magazines layoutsFoto: rclassenlayouts

Det är nya problem med att rena processvatten, från Guldfågeln, som vattenverket stött på. Nu är det för höga halter av mangan.

– Jag vet att man jobbar med det så fort det bara går, säger Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef till P4 Kalmar.

Kroppen behöver en viss mängd av mangan för upprätthållandet av livsviktiga processer. För mycket mangan kan framför allt påverka nervsystemet. För kommunalt dricksvatten är gränsvärdet för mangan 0,05 mg/liter.

Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef konstaterar att problemet funnits i några månader.

Vattenverket hade invigning 12 juli 2019. Sedan prisbelönt ute i Europa för kapaciteten att ta emot just industrivatten. Ölandsbladet har tidigare rapporterat om att det inte kommit igång som tänkt.

– Vi har dels haft en stor rening på membranen, men sedan har vi haft några membraner som bytts ut då vi ansett att de inte har uppfyllt våra krav. Dessa har företaget fått byta ut och stå för, sa Jens Olsén, VA– och fjärrvärmechef i september.

Då producerades 1 000–1 500 kubikmeter vatten per dygn, från bräckt grundvatten. Vattenverket beräknas ha en produktionskapacitet på cirka 4 000 kubikmeter dricksvatten per dygn. Planen att kunna köra igång ordentligt till hösten – så tycks det inte ha blivit.

Ölandsbladet söker Jens Olsén, VA och fjärrvärmechef.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.