Annons

Nytt öländskt poängsystem: Kör sakta som en A-traktor – Tjäna kroppkakor

Slut på farliga omkörningar av A-traktorer och massor av kroppkakor till folket. Främsta ölänningarna får vara med på Guinness Rekord-fest.
– Målet är att göra en kroppkaka som väger ett ton, säger Bosse på Evas Kroppkakor.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 april 2023 • Uppdaterad 2 april 2023
Om du har tålamod att inte köra om (till skillnad från taxibilen på bilden) så kan du tjäna massor av kroppkakor och bjudas till fest hos Kroppkaks-Bosse. PO Johansson (C) var med och tog fram idén som har en tysk förlaga.
Om du har tålamod att inte köra om (till skillnad från taxibilen på bilden) så kan du tjäna massor av kroppkakor och bjudas till fest hos Kroppkaks-Bosse. PO Johansson (C) var med och tog fram idén som har en tysk förlaga.Foto: Magnus Anderberg, Arkiv

A-traktorboomen på Öland senaste åren och den högaktuella prischocken på mat gör att öländska kommunerna nu agerar.

– Vi satt och pratade om att riskerna ökar i trafiken när folk har bråttom och kör om A-traktorer i fel lägen. Men ingen kom på någon lösning, säger PO Johansson (C), ordförande kultur och tillväxtnämnden.

Annons

– Sedan tog vi lunch och vi käkade kroppkakor. Då knäckte vi koden!

Det nya bonussystem innebär att om du lägger dig efter en A-traktor utan att köra om så får du en kroppkaka per minut av kommunen.

– Vänta tills det är raksträckor med god sikt istället. Det tjänar alla på, säger PO, själv ivrig kroppkaksätare som ser fram emot att tjäna många poäng.

När du samlat tillräckligt med ”poäng” kan du hämta ut en lunch, familjemiddag eller festmåltid för hela släkten gratis.

– Det är omöjligt för oss att göra något åt matpriserna, men nu hjälper vi ölänningar att få käk samtidigt som alla som är bra på att göra kroppkakor tjänar pengar.

Men det går att tjäna oerhört många kroppkakor?

– Jo, fast du har själv legat bakom en A-traktor va? Minuterna därbakom är oerhört långa!

Alla på Öland har möjlighet att sälja kroppkakor till kommunen framöver, om man lyckas bli godkänd av speciell jury bestående av Kamel-Bengt och Taxi-Larsson.

”Det är bara att använda en rundbalspress och så kokar jag den i grannens jacuzzi.”
Kroppkaks-Bosse

Dessutom får de 100 ölänningar som har legat bakom en A-traktor längst tid vara med på en otrolig fest:

Kroppkaks-Bosse från Evas kroppkakor siktar nämligen på att göra världens största kroppkaka. Han har redan kontaktat Guiness Rekordbok.

Annons

– De har lovat att komma hit och målet är att göra kroppkaka som väger ett ton.

Men hur ska du lyckas med det?

– Det är bara att använda en rundbalspress och så kokar jag den i grannens jacuzzi. Svårare än så är det inte.

Poängsystemet är inspirerat av en tysk modell. Ölandsbladet får kontakt med EPA- och Dunkministern Wunder Baum.

– Det funkade sehr gut, knappast några olyckor och viele knödel och saurkraut till det tyska folket.

Men det finns anledning att känna oro.

– Till slut blev folk blev som tokiga. De låg bara bakom dessa A-traktorer eller EPA och förväntade sig utkörning med bratwurst, säger Wunder Baum.

– Det blev en livsstil att bara sitta i sin bil hela dagarna och äta mat. Folk blev otroligt feta. Det var en hel armada med bjässar stora som Helmuth Kohl längs autobahn.

Det här är ett aprilskämt!

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons