Nya villkor för A-traktorer: Indraget körkort för föräldrar (!) – böter för ungdomar

Nu kan öländska föräldrar drabbas när barnen kör olagligt med sina A-traktorer. Färska domar förändrar villkoren på två olika sätt.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 26 april 2022 • Uppdaterad 4 maj 2022
”Det är numera upptill varje enskild polismans bedömning om antalet passagerare ”kan utgöra en fara”.
”Det är numera upptill varje enskild polismans bedömning om antalet passagerare ”kan utgöra en fara”.Foto: Magnus Anderberg, Arkiv

Om A-traktorn vid en flygande besiktning framöver bedöms vara en personbil och föraren inte har rättmätigt körkort utan bara AM-behörighet för 45 kilometer i timmen – då uppstår en misstanke om olovlig körning och påföljden kan bli dagsböter och indraget körkortstillstånd (”lämpet”) om man håller på att ta B-körkort.

– Hur påverkas då vårdnadshavaren eventuellt av detta? Jo, kör ert barn runt i en A-traktor som träffas av den nya praxis kan ni i vissa fall bli misstänkta för tillåtande av olovlig körning, skriver Polisen själva gällande ny praxis för A-traktorer på Facebook.

Domen från Svea hovrätt innebär att om en A-traktor beläggs med en så kallad registreringsbesiktning på en eller flera punkter så anses den inte längre vara en A-traktor.

– Döms man för detta kan påföljden bli dagsböter och indraget körkort för vårdnadshavaren, skriver Polisen.

– Det krävs en omfattande utredning för att kunna leda det i bevis, men i vissa fall kan föräldrar straffas, säger förundersökningsledare på polisen Pär Åström Sand till Ystads Allehanda.

”Nu är det numera upptill varje enskild polismans bedömning om antalet passagerare ”kan utgöra en fara””
Polisens Facebook-sida.

Det är två färska domar som förändrar villkoren för A-traktorer, enligt Sveriges trafikutbildares riksförbund. Den andra domen är från tingsrätten.

– Det är numera upptill varje enskild polismans bedömning om antalet passagerare ”kan utgöra en fara”, skriver polisen.

Det är nämligen numera polisens bedömning som gäller om det är för många i bilen eller om de sitter på ett trafikfarligt vis. Tidigare var det Tingsrätten.

I sådant fall utfärdas ordningsbot på föraren som får betala 1 000 kronor.

Tidigare praxis har bland annat handlat om att passagerare inte får skymma sikten för föraren för att trafikfara ska anses kunna uppstå men den anses nu överspelad.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.