Annons

Nya rekommendationer: Dubbelvaccinerade behöver inte testa sig

Från och med 1 november införs nya rekommendationer som bland annat innebär att de som är dubbelvaccinerade mot covid-19 inte behöver testa sig om de har symtom.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 november 2021
Från och med 1 november behöver dubbelvaccinerade symtom på covid-19 inte längre testa sig.
Från och med 1 november behöver dubbelvaccinerade symtom på covid-19 inte längre testa sig.

Samtidigt som smittspridningen på nytt satt fart, främst i Mörbylånga kommun, så införs nu nya rekommendationer som säger att dubbelvaccinerade personer inte behöver testa sig även om de har symtom.

Barn, unga och vuxna som är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 de senaste sex månaderna behöver inte testa sig om de får symtom. Det gäller även ovaccinerade yngre barn, under cirka sex år, som ännu inte börjat skolan. Dessa bör däremot stanna hemma vid symtom.

Annons

Vuxna och barn från förskoleklass och uppåt som inte är fullvaccinerade bör också stanna hemma vid symtom och testa sig så snart som möjligt.

Vissa grupper rekommenderas fortsatt att testa sig även om de är vaccinerade. Det gäller personer som bor på SÄBO eller har hemtjänst, äldre omsorgstagare på LSS-boenden, personer som behöver vård eller behandling för symtom på covid-19, hälso- och sjukvårdspersonal, omsorgspersonal på SÄBO eller hemtjänst samt personal på LSS-boenden samt personer som får symtom efter resa i land utanför Norden.

De som inte är dubbelvaccinerade bör enligt Folkhälsomyndigheten ta särskild hänsyn till personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre. De uppmanas att hålla avstånd till andra människor och särskilt undvika nära kontakter med personer i riskgrupp och personer som är 70 år och äldre.

Dessa råd gäller inte för personer under 18 år eller för personer som av medicinska skäl rekommenderats att inte vaccinera sig mot covid-19.

Anledningen till att de nya rekommendationerna genomförs är att åtgärderna mot covid-19 ska inte vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa, enligt Folkhälsomyndighetens hemsida.

”De ska också ta hänsyn till barns bästa. En ökad vaccinationstäckning ger en minskad risk för allvarlig sjuklighet och smittspridning till och från fullvaccinerade personer. Därmed kan rekommendationerna anpassas så att fullvaccinerade generellt inte behöver testa sig vid symtom.”

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons