Nya fynd i regalskeppet Kronan
Kronans 47:e bronskanon sedan upptäckten av vraket 1980 är påträffad! Under arbetet med att frilägga den ena av de två kvarvarande bronskanonerna på regalskeppet Kronans vrakplats, observerades ytterligare ett eldrör av brons under den plant liggande babordssidan.
Kanonen ligger helt täckt av skrovkonstruktionen, nedsjunken i leran med endast bakstycket med druvan synlig. Den är av formen att döma en svensk 36-pundare och härrör från det undre av de tre helt genomgående batteridäcken. I inget vrak i världen har så många bronskanoner påträffats som i Kronan.
Var finns de många kanonerna som har påträffats i resterna av regalskeppet?
– Hälften av Kronans bärgade kanoner finns att beskåda i länsmuseets Kronanmuseum. Den andra hälften är magasinerade i väntan på att imponera på mängder av besökare i ett förhoppningvis framtida Kronanmuseum, säger Lars Einarsson som har varit projektledare för Kronangrävningarna i snart 40 år.
Arbetet med Kronan har pågått i två veckor i sommar, men på grund av det dåliga vädret kunde man bara dyka vid sex tillfällen. Förutom att frilägga två kanonser och samtidigt upptäcka den tredje gjorde man 3 D-filmningarna som skall användas som dokumentation.
– Nu skall vi förbereda för bärgning av kanonerna och vi pratar med Försvarsmakten för att eventuellt kunna få deras hjälp. Två av kanonserna väger 3-4 ton så det kräver resurser för att få upp dem ur vattnet, säger Lars Einarsson.
3 D-fotograferingen fortsätter nästa år, men för att få lugnare väder kan det eventuellt ske vid andra årstider än sommaren.
Du har länge velat ha ett eget Kronan-museum. Hur går det med de planerna?
– Det ser hoppfullt ut, inom några år skall det nog kunna finnas på plats. Det stora jobbet, att dyka, gräva och ta hand om allting på Kronan, är ju gjort. Nu är det ”bara” själva museibyggnaden kvar. Det finns en opinion, det finns finansiärer och det skulle bli ett sätt att skapa en identitet för regionen.