Annons

Nya fynd i regalskeppet Kronan

Östersjön/Sydöstra Öland • Publicerad 16 juli 2019
När arkeologerna arbetade med att frilägga en bronskanon på Kronans vrakplats hittades ytterligare en kanon. En svensk 36-pundare.
När arkeologerna arbetade med att frilägga en bronskanon på Kronans vrakplats hittades ytterligare en kanon. En svensk 36-pundare.Foto: Kalmar läns museum

Kronans 47:e bronskanon sedan upptäckten av vraket 1980 är påträffad! Under arbetet med att frilägga den ena av de två kvarvarande bronskanonerna på regalskeppet Kronans vrakplats, observerades ytterligare ett eldrör av brons under den plant liggande babordssidan.

Kanonen ligger helt täckt av skrovkonstruktionen, nedsjunken i leran med endast bakstycket med druvan synlig. Den är av formen att döma en svensk 36-pundare och härrör från det undre av de tre helt genomgående batteridäcken. I inget vrak i världen har så många bronskanoner påträffats som i Kronan.

Annons

Var finns de många kanonerna som har påträffats i resterna av regalskeppet?

– Hälften av Kronans bärgade kanoner finns att beskåda i länsmuseets Kronanmuseum. Den andra hälften är magasinerade i väntan på att imponera på mängder av besökare i ett förhoppningvis framtida Kronanmuseum, säger Lars Einarsson som har varit projektledare för Kronangrävningarna i snart 40 år.

Lars Einarsson är projektledare för Kronan-utgrävningarna utanför Hulterstad sedan snart 40 år. ”När vi hittade den tredje kanonen i år satte det lite griller i huv´et på oss. Det finns förmodligen fler.”
Lars Einarsson är projektledare för Kronan-utgrävningarna utanför Hulterstad sedan snart 40 år. ”När vi hittade den tredje kanonen i år satte det lite griller i huv´et på oss. Det finns förmodligen fler.”Foto: Madelene Einarsson

Arbetet med Kronan har pågått i två veckor i sommar, men på grund av det dåliga vädret kunde man bara dyka vid sex tillfällen. Förutom att frilägga två kanonser och samtidigt upptäcka den tredje gjorde man 3 D-filmningarna som skall användas som dokumentation.

– Nu skall vi förbereda för bärgning av kanonerna och vi pratar med Försvarsmakten för att eventuellt kunna få deras hjälp. Två av kanonserna väger 3-4 ton så det kräver resurser för att få upp dem ur vattnet, säger Lars Einarsson.

3 D-fotograferingen fortsätter nästa år, men för att få lugnare väder kan det eventuellt ske vid andra årstider än sommaren.

Du har länge velat ha ett eget Kronan-museum. Hur går det med de planerna?

– Det ser hoppfullt ut, inom några år skall det nog kunna finnas på plats. Det stora jobbet, att dyka, gräva och ta hand om allting på Kronan, är ju gjort. Nu är det ”bara” själva museibyggnaden kvar. Det finns en opinion, det finns finansiärer och det skulle bli ett sätt att skapa en identitet för regionen.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons