GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Nya covidsiffrorna efter felet: Ruggig öländsk ökning – tredubbling

Skenande smitta på ön! Regionens nya siffror för förra veckan är mer än tre gånger (!) så höga för en av de öländska kommunerna.
Från 20 smittfall till 68.
Öland • Publicerad 12 januari 2022 • Uppdaterad måndag 13:01
Från ett smittfall vecka 50 till 68 fall förra vecka i Borgholms kommun.
Från ett smittfall vecka 50 till 68 fall förra vecka i Borgholms kommun.Foto: Magnus Anderberg

Ölandsbladet fick på onsdagen del av de korrekta covid–siffrorna för Mörbylånga och Borgholms kommun – efter felet med eftersläpning som blivit senaste två veckorna.

– På grund av Omikrons explosionsartade genomslag har inte smittspårningsenheten haft tid och möjlighet att mata in fallen där vi hämtar utdata, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Staffan Sylvan.

För vecka 52 gäller det en ökning med omkring ett 20-tal öländska fall totalt.

Men den stora skillnaden rör förra veckan:

Borgholms kommun hade 20 registrerade smittfall, de uppdaterade siffrorna ger istället 68 fall. Mer än en tredubbling alltså.

Från ett smittfall vecka 50 till 68 fall förra vecka i Borgholms kommun.
Från ett smittfall vecka 50 till 68 fall förra vecka i Borgholms kommun.Foto: Magnus Anderberg

En skenande utveckling jämfört med innan jul då Borgholm hade 1–3 fall under ett flertal veckor.

Jätteökning även i Mörbylånga kommun, som hade 33 fall – den siffran räknas upp till 88 istället.

– Det är en allmän smittspridning i länet, jag har inget underlag just nu för att säga att någon kommun ligger bättre eller sämre till. Svårt att säga med den här samhällsspridningen, konstaterar Sylvan.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.