Annons

Ny upphandling för Färjestadens högstadium

Mörbylånga kommun går ut med en ny upphandling för högstadiet i Färjestaden.
Färjestaden • Publicerad 19 juni 2018
Byggnationen av Färjestadens högstadium har försenats rejält under överklagandeprocessen. Nu väljer Mörbylånga kommun att gå ut med en ny upphandling.
Byggnationen av Färjestadens högstadium har försenats rejält under överklagandeprocessen. Nu väljer Mörbylånga kommun att gå ut med en ny upphandling.Foto: Atrio arkitekter i Kalmar

Sedan Mörbylånga kommun beslöt att avbryta förra upphandlingen har en lång rättslig process följt.

Härom veckan beslutade Förvaltningsrätten att kommunen gjorde rätt som avbröt upphandlingen. Den domen har ännu inte vunnit laga kraft, men Mörbylånga väljer ändå att gå in i en ny upphandlingsprocess.

Annons

– I och med att vi fick rätt i Förvaltningsrätten är det en indikation på att vi har gjort rätt. Vi vet inte ens om motparten skulle få prövning om de överklagar till en högre instans, säger Bengt Johansson, mark- och exploateringschef och den som är ansvarig för upphandlingen.

Efter förra upphandlingen, fick kommunen bland annat kritik för att utvärderingen var bristfällig och att det fanns brister i förfrågningsunderlaget.

– Men det ska vara tillrättat nu, säger Bengt Johansson.

Dessutom är det nya upphandlingsunderlaget mycket förändrat från det tidigare. Under överklagandeprocessen har kommunens konsulter jobbat vidare med att ta fram en projekteringsplan för totalentreprenad.

– Det ger en fördel eftersom vi nu specar upp mycket mer hur vi vill att skolan ska se ut, så att vi får det vi vill ha, säger Bengt Johansson.

Vad säger du om att ni till slut kan gå in i en ny upphandlingsprocess?

– Det är bra att vi gjort detaljprojekteringen. Sedan kan jag personligen tycka att vi skulle ha väntat eftersom byggkonjunkturen är så hög nu. Det finns risk att kostnaderna drar iväg.

När kan en förändring väntas?

– Vet inte. I Stockholm märker man av en förändring nu och innan det får effekt på landsbygden brukar det ta 1–1,5 år.

Annons

Det låter som lång tid att vänta för högstadiet?

– Nja, men det är svårt att säga. Vi har åtminstone ett bättre underlag nu, och det är bra.

Anbuden ska vara inlämnade senast den 26 augusti. Något tilldelningsbeslut kan dock inte ges förrän den rättsliga processen för den tidigare upphandlingen är avklarad.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons