Annons

Ny skräckprognos: 61 000 kronor dyrare el-räkningar för husägare

Ny prognos visar att elräkningarna för en husägare på Öland nästan kan tredubblas i vinter. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 2 september 2022
Ny prognos visar att elräkningarna för en husägare på Öland nästan kan tredubblas i vinter. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare.
Ny prognos visar att elräkningarna för en husägare på Öland nästan kan tredubblas i vinter. Det visar siffror från Stockholms Handelskammare.Foto: Evgen_Prozhyrko

Svenskarna står inför en prischock i vinter. Tidigare i veckan uppmanade Varberg Energi sina kunder att bunkra upp med 50 000 kronor eller ta lån för att klara vinterns elkostnader, vilket SVT rapporterade. Nu visar beräkningar från Stockholms Handelskammare att elräkningen nästan kan tredubblas för en husägare i södra Sverige. Det skriver Aftonbladet.

– Vi har räknat på de terminspriser som finns, som nu sätter priset för hur elpriset kommer att bli framöver. Vi har kommit fram till att elräkningarna och kostnaderna kommer att bli extrema under vintern, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare till Aftonbladet.

Annons

Beräkningarna är gjorda för vinterhalvåret – oktober 2022 till mars 2023 – för ett genomsnittligt småhus eller villa som konsumerar 20 000 kilowattimmar per år.

För elprisområde 4, där Öland ingår, visar deras analys att det kommer bli elräkningar på cirka 85 000 kronor för vinterhalvåret vilket motsvarar 14 165 kronor i månaden och då är skatter, nätavgifter och moms inräknat.

Prognosen har sedan jämförts med priserna under förra vinterhalvåret. Om prognosen slår in blir det en skillnad på 61 000 kronor. Vilket innebär att många hushåll inte kommer kunna få ihop sina kalkyer och gå back.

Det här är dock en bedömning och inget facit.

– Det finns alltid osäkerhetsfaktorer när det kommer till terminspriser för framtiden och osäkerheten är väldigt stor utifrån att man inte vet vad som kommer att hända. Priset kan bli lägre men också högre än våra beräkningar, säger Stefan Westerberg till Aftonbladet.

Men anser också att risken är påtaglig.

– Den är påtaglig, även om många variabler spelar in. Men de höga kostnaderna är redan nu en realitet. Om du binder ditt elpris i dag på ett år får du betala runt fem kronor netto per kilowattimme, och det ger väldigt höga kostnader som liknar de siffror vi ser här, säger han.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons