Ny satsning: Modell från fastlandet ska lyfta Öland – ”Jag är lyrisk”

Borgholms kommun har sneglat på fastlandet för att öka samarbetet mellan skolan och näringslivet. Det ska hjälpa eleverna att välja efterfrågade yrken och näringslivet att få framtida kompetens.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholms kommun • Publicerad 19 november 2021
Gislaved kommun presenterade för näringslivet och kommunledningen om hur de har lyckats öka samarbetet mellan skolan och näringslivet.
Gislaved kommun presenterade för näringslivet och kommunledningen om hur de har lyckats öka samarbetet mellan skolan och näringslivet.Foto: Pressbild

Borgholms kommun meddelar i ett pressmeddelande att de vill införa Gislavedmodellen som uppmärksammats stort och som handlar om att stärka samarbetet mellan skolan och näringslivet.

I början av veckan hade kommunledningen bjudit in Gislaveds kommun för en presentation av samarbetet. Även Anneli Nilsson, ordförande i näringslivsrådet och Eivon Gustafsson, ordförande för Företagarna på Öland samt utbildningschef Roland Hybelius var inbjudna till genomgången som förhoppningsvis lägger grunden för en liknande satsning i Borgholm.

– För näringslivet betyder den här satsningen att de kan locka framtida kompetens. Barnen och ungdomarna får veta vad de kan jobba med på hemmaplan och vad de kan komma tillbaka till exempelvis efter studier, säger Dzenana Abdurahmanovic, näringslivsutvecklare och verksamhetschef på Enter Gislaved AB i pressmeddelandet.

– Det är motivationsskapande för våra elever att få en bild av vad man skulle kunna tänka sig att arbeta med i framtiden. Att se olika yrkesroller gör det lättare för barnen och ungdomarna att välja gymnasium och förstå kopplingen mellan det man pluggar och det man sedan kan jobba med, säger Agneta Åhsberg, barn- och utbildningschef på Gislaveds kommun, i pressmeddelandet.

Modellen SKAL som är en förkortning av SKola och ArbetsLiv, är ett samarbete mellan Gislaveds kommuns grundskolor och ett antal företag, så kallade certifierade SKAL-företag. Det innebär att en skolklass är knuten till ett av dessa företag under tre år.

Eleverna får göra företagsbesök och erfarenheterna därifrån integreras sedan i undervisningen. Förhoppningen är att en liknande modell med ett varaktigt samarbete mellan skola och näringsliv kan införas i Borgholms kommun.

Borgholms kommuns kommunalråd Ilko Corkovic (S) var mycket imponerad efter presentationen och berättar att företrädare från näringslivet och skolan ska träffas nästa vecka.

–Jag är lyrisk efter deras presentation. Vi har inte legat bra till i undersökningar som handlar om skolans attityder till företagande och vi måste prioritera den här frågan med ett varaktigt samarbete mellan skolan och näringslivet. Vi är den företagstätaste kommunen i länet och vi måste jobba aktivt med de här frågorna, säger han i pressmeddelandet.

Anneli Nilsson, ordförande i näringslivsrådet, ser positivt på satsningen.

– Jag tycker initiativet att titta på vad andra kommuner gör är mycket bra från kommunens sida. I kommunens näringslivsråd har vi vid flertalet tillfällen berört vikten av samverkan mellan näringslivet och skolan och gärna i tidiga åldrar. Jag tror även att det är viktigt att utgå från Ölands förutsättningar om man ska gå vidare och göra något motsvarande, säger hon.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.