Annons

Ny manifestation för Sara Danius: ”Vill se en förändring”

Intresset för den planerade manifestationen för Sara Danius utanför Börshuset på torsdag har blivit väldigt stort. Inspirerade av detta har borgholmarna Soifa Sundberg och Anna Thor valt att arrangera en även i Borgholm för ölänningarna.
BORGHOLM • Publicerad 16 april 2018
Hvita Villan är målet för manifestationen i Borgholm på torsdag.
Hvita Villan är målet för manifestationen i Borgholm på torsdag.

Det blev starka reaktioner när Sara Danius den 12 april fick avgå som ständig sekreterare i Svenska Akademien. På Öland utmynnade det i att det arrangerades en bokbränning av SAOL i Segerstad för att stötta Sara Danius.

Men över hela Sverige rullade ”Knytbluskampanjen” igång ordentligt på sociala medier. Det innebar att personer fotograferade sig själva med en knytplus för att stötta Sara Danius.

Annons

I samband med detta bestämdes att det även ska hållas en manifestation utanför Börshuset på torsdag, då Svenska Akademien träffas för första gången efter Sara Danius avgång. Intresset för denna har blivit väldigt stor.

Inspirerade av detta valde borgholmarna Sofia Sundberg och Anna Thor att skapa en egen manifestation som äger rum torsdag eftermiddag. Via ett evenemang på Facebook uppmanar de ölänningarna att hänga med på en promenad, från Borgholms torg till Hvita Villan, som Svenska Akadmien sedan tre år tillbaka förfogar över.

– Vi kände att vi också ville göra något. Alla som tycker att det var fel att Sara Danius fick avgå, trots att det är män som har anklagats för sexuella övergrepp och sextrakasserier är välkomna att delta, säger Anna Thor och fortsätter:

– Kom iförda knytblus, scarf eller halsduk och visa vad vi ölänningar tycker.

Manifestationen i Stockholm kräver att alla ledamöter ska avgå...

– Vi har en mjukare framtoning. Vilken lösning som är bäst får alla ha en åsikt om men det viktigaste är att det sker en förändring.

Varför Hvita villan?

– Dels för att Svenska Akademien har tillgång till den men också för symboliken. Förut var villan bara ett tomt skal med påmålade kulissfönster och i behov av renovering. Men nu är den restaurerad, man har öppnat upp och släppt in ljuset. Det borde göras med Svenska Akademien också.

Hur har reaktionerna varit hittills?

– Många är intresserade av att komma och vi har inte hört någon som är negativ till detta.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons