Ny bok om Öland lanseras – ”Många vågar inte ta steget”

En ny bok om Öland har lanserats. Den ingår i serien Svenska landskapsfärger och innehåller sevärdheter, landskapssymboler samt färgbeteckningar från dessa.
ÖLAND • Publicerad 5 november 2018
Svenska Landskapsfärger Öland innehåller 38 uppslag om öländska sevärdheter, färger och symboler.
Svenska Landskapsfärger Öland innehåller 38 uppslag om öländska sevärdheter, färger och symboler.Foto: Pressbild

2011 startade inredningsarkitekten Lena Andersson och kulturgeografen Marja Lindblom projektet Svenska Landskapsfärger. Ambitionen är att ge ut en bok om varje landskap.

– Jag har undervisat en del och Marja som studerade kulturgeografi kom fram till mig och ville bolla en idé. Hon hade varit i Berlin och hittat en bok om stadens färger, säger Lena Andersson och fortsätter:

– Men den var ganska fånig och färgbeteckningarna var utan substans. Det var också en diskussion i media om vad som är unikt för de svenska landskapen. Då tänkte vi att man kunde ta den här idén om färger och koppla den till landskap. Vi började med Värmland och sedan fortsatte det.

Hittills har nio böcker getts ut och nu har boken om Öland lanserats. Den innehåller 38 uppslag med bilder och faktatexter på svenska och engelska från olika besöksmål och landskapssymboler.

Böckerna är tänkta att inspirera till besök i landskapet och dess sevärdheter. Informera om landskapssymboler och ge en orientering i landskapsspecifika företeelser.

– Det är ganska mycket arbete bakom boken. Jag gör research innan och sedan åker jag dit och fotar samt mäter in färgerna. På plats tar jag också emot tips så det kan bli några överraskningar också.

Dessutom har varje objekt i boken fått tre utvald kulörer, vilket ger totalt 114 olika färgbeteckningar enligt NCS (Natural Color System). Tanken är att lekfullt locka till färgupplevelser av olika slag.

– Som inredningsarkitekt har jag jobbat mycket med färger. Jag försöker alltid värna om färg och intresset är stort men många vågar inte ta steget att använda färg. Här vill vi ge inspiration och få folk att tänka till.

– Ska exempelvis hallen målas blir det tyvärr oftast svart eller vitt. Men genom detta kanske de vågar testa en färg.

Några färger som stack ut på Öland?

– På grund av värmen var det mycket gult i somras. Men jag var i Halltorps hage och där finns många levande och döda träd. Jag hittade en avenbok, ek och murgröna och fick då tre fina nyanser av grönt.

– Sedan blev det mycket kalksten men det är kanske inte så konstigt då det finns mycket av det på Öland. Men den är fin och har variationsrika färger.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.