Ny ägare till Beijers-tomten: ”Vi ska bygga bostäder”

Prästhagen AB har köpt den 9 000 kvadratmeter stora Beijers-fastigheten i yttre hamnen i Borgholm.
– Vi ska bygga bostäder och vet hur vi vill ha det, säger delägaren Gert-Ove Petersson.
BORGHOLM • Publicerad 2 maj 2018
Flyttat och sålt. Beijers-fastigheten i yttre hamnen i Borgholm har köpts av Prästhagen AB.
Flyttat och sålt. Beijers-fastigheten i yttre hamnen i Borgholm har köpts av Prästhagen AB.Foto: Michael Ståhl

Hovmantorp-sonen Gert-Ove Petersson står bakom flera bygg- och utvecklingsprojekt i Borgholm med omnejd, ett exempel är exploateringen av Dovreviken.

Efter förvärv av mark i Prästhagsområdet i Köpingsvik 2008 bildade han och arkitekten Bo Andersson bolaget Prästhagen AB som nu, tio år senare, gjort en storaffär i yttre hamnen i Borgholm, stadens kanske hetaste utvecklingsområde.

– Vi har köpt Beijers-fastigheten, vi skrev den 24 april med tillträde första maj, berättar en påtagligt nöjd Gert-Ove Petersson för att samtidigt ligga lågt om prislappen.

– Den behöver vi väl inte ta nu?

Han berättar att förhandlingarna med Beijers pågått under flera år samt med varierande intensitet.

– Första gången var säkert för tio år sedan och det har gått fram och tillbaka, men nu blev det hett och då slog vi till. Men Beijers lämnar inte på en gång utan kommer att hyra av oss i två månader, i maj och juni.

Därefter rivning?

– Vi kommer inte låta det stå alltför länge, men det är ingen panik. Exakt när vågar jag inte säga, det krävs bygglov också.

”Vi vet hur vi vill ha det och skissar på det.”

På den 9 000 kvadratmeter stora fastigheten med kyrkogården som närmaste granne i norr vill de två affärskompanjonerna se bostäder, i första hand ”vanliga villor”.

– Vi vet hur vi vill ha det och skissar på det. Sedan beror det lite på vad detaljplanen kan godkänna. Det finns lite olika alternativ, det kan också bli bostadsrätter.

Känslan efter att ha rott affären i hamn?

– Det känns bra, det har varit mycket hinder på vägen men nu är vi där.

När första spadtaget?

– Vi vill igång så fort som möjligt, men först ska det ju göras detaljplan för hela yttre hamnen. Det enda jag kan gå på är vad som sades på mötet på Strand i förra veckan, att man får räkna med att sådant här tar 1,5 år.

I sammanhanget har Prästhagen AB framfört ett önskemål till kommunen, utifall att det pågående arbetet med utvecklingen av hamnområdet bromsas upp av markdiskussionen med Swedish Agro vill Gert-Ove Petersson och Bo Andersson ha ett sidospår.

– Att Beijers-fastigheten i så fall bryts ut ur den stora detaljplanen, så att vi kan sätta igång, säger Gert-Ove Petersson.

Hur ser du på utvecklingen i Borgholm?

– Den är positiv, bra tryck nästan överallt. Det var trögt några år, men det har vänt.

Kommunalrådet Ilko Corkovic (S) gillar beskedet från yttre hamnen och Prästhagen AB.

– Gert-Ove och Prästhagen AB har gjort mycket bra i kommunen och vi ser fram emot att samarbeta med dem, nu måste vi snabbt få med dem i arbetsgruppen som jobbar med utvecklingen av hamnområdet. Och jättebra att förvärvet gick så snabbt, säger kommunalrådet och tillägger:

– Vi (kommunen) ska göra vårt bästa för att möjliggöra att byggnationen och exploateringen av Beijers-fastigheten kan ske så fort som möjligt, men först måste vi få hum på helheten och den tittar arbetsgruppen på.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.