Annons

Nu lanseras bröst- och pungmeditation i kampen mot cancer

Regelbunden självundersökning är en viktig förebyggande åtgärd för att upptäcka cancer. Trots detta visar en ny undersökning att färre svenskar gör detta.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 4 oktober 2022
Cancer, bröst, kvinna, ung kvinna, letar knölar, självundersökning
Cancer, bröst, kvinna, ung kvinna, letar knölar, självundersökningFoto: Pressbild

Cancerfondens årliga Rosa Bandet-kampanj har dragit igång. Regelbunden självundersökning är en viktig förebyggande åtgärd för att upptäcka cancer. Trots detta visar en ny Sifo-undersökning på en oroväckande trend där antalet svenskar som undersöker kroppen efter förändring har kraftigt minskat. 61 procent som medverkade i undersökningen säger att de inte undersöker kroppen efter knölar jämfört med 43 procent förra året.

– Det här är en oroväckande trend. Redan förra året såg vi att ett stort antal personer inte undersöker sin kropp efter förändringar, samt att många saknar kunskap kring hur man ska göra. Nu kan vi konstatera att antalet personer som undersöker sin kropp kraftigt minskat. Självundersökning är en livsviktig rutin som vi måste öka medvetenhet kring, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat och uppmanar de som upptäcker knölar i bröst, testiklar, ljumskar, armhålor eller på halsen och som inte försvinner inom ett par veckor att låta en läkare undersöka kroppen.

Annons

För att uppmuntra fler att göra självundersökning till en rutin har Apotek Hjärta tillsammans med meditationsexperten Camilla Sköld och Cancerfonden tagit fram meditationsprogrammet ”bröstmeditation” och ”pungmeditation” som kan nås via Spotify och appen Mindfully.

Där guidas lyssnaren genom en självundersökning av kroppspartier som bröst, pung och armhålor.

– En bra tumregel är att undersöka sig en gång i månaden, men givetvis kan meditationen användas oftare. Inte minst för lyssnare som vill komma ner i varv och slappna av. Viktigt att poängtera är att majoriteten av de förändringar som uppstår i kroppen har en naturlig förklaring, och behöver därför inte vara farliga, fortsätter Annika Svedberg.

Ett annat bra tillfälle att känna igenom kroppen är i duschen, men kom ihåg att titta på din kropp framför spegeln också. På så sätt ser du om huden har ändrat färg, eller om brösten eller pungen har en ovanlig form. Ta även en extra titt på dina leverfläckar för att se om de har ändrat färg eller form. Notera även om något födelsemärke har börjat klia.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons