Nu kan alla över 65 år få den fjärde dosen vaccin - tider finns att boka

Region Kalmar rekommenderar nu alla som har fyllt 65 år att ta en fjärde dos vaccin mot covid-19.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 4 april 2022
Nu kan alla över 65 år ta sin fjärde vaccindos.
Nu kan alla över 65 år ta sin fjärde vaccindos.

Det har snart gått ett och ett halvt år sedan första vaccindosen mot covid-19 delades ut i Sverige.

Nu rekommenderas alla som är 65 år och äldre att ta en fjärde dos vaccin. Förutsättningen är att det gått fyra månader sedan förra dosen.

Från måndagen är det möjligt att gå in och boka tid för vaccination på någon av hälsocentralerna eller de privata läkarmottagningarna inom Hälsoval Kalmar län. Bokningen sker via 1177.se.

Fortlöpande läggs nya tider upp i bokningssystemet. Förutom dos 4 finns också möjlighet att ta sin dos 1, 2 och 3. Dos 1 och 2 ges till alla som är tolv år och äldre. Dos 3 ges enbart till de som är 18 år och äldre, det ska också ha gått tre månader sedan man fick förra dosen.

Tidigare har den fjärde dosen varit endast för de som fyllt 80 år, men nu kan alltså alla över 65 boka tid.

14 209 personer, eller i 57 procent av de över 80 år, i länet har tagit den fjärde dosen vaccin mot allvarlig sjukdom i covid-19 enligt regionens statistik.

När det gäller tre doser har 71,9 procent av invånarna i Kalmar län över 18 år har tagit dem. Statistiken visar också att 89,1 procent av befolkningen över tolv år i länet har tagit en första dos vaccin mot covid-19 och 87,9 procent har också fått den andra dosen.

Totalt har 551 780 vaccindoser getts i länet sedan slutet av december 2020.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.