Nu har Sättra fått ett eget bageri och kafé

Det doftar gott i kaféet och bageriet efter morgonens bakning. Klockan fem går bagerskan i Sättra upp och sätter igång ugnen för att börja baka stenugnsbakat bröd.
– Jag tycker det är kul att baka bröd, säger Cecilia Grüttner som driver Andelsmejeriet Bed and Breakfast i Sättra.
Under våren har hon utökat verksamheten med bageri och kafé.
Sättra • Publicerad 22 juni 2018
Cecilia Grüttner som driver Andelsmejeriet Bed and Breakfast i Sättra har sedan i våras också ett eget bageri och kafé i samma byggnad. Det har funnits efterfrågan på båda sakerna och Cecilia vill gärna erbjuda byborna nybakat bröd och en plats att samlas på.
Cecilia Grüttner som driver Andelsmejeriet Bed and Breakfast i Sättra har sedan i våras också ett eget bageri och kafé i samma byggnad. Det har funnits efterfrågan på båda sakerna och Cecilia vill gärna erbjuda byborna nybakat bröd och en plats att samlas på.Foto: Carin Svensson

Hon hade premiär strax innan Öland Spirar-helgen i maj och har sedan haft öppet under helgerna i vår. När högsäsongen sätter igång räknar Cecilia Grüttner med att ha öppet dagligen.

Hon hoppas på att hennes nya satsning på bageri och kafé även ska kunna förlänga säsongen, både före och efter högsäsong.

–Jag vill ju att det också ska finnas något här för dem som bor i byn, att det kan bli en samlingspunkt. Nu kan man sitta här och fika eller komma och köpa bröd, det är många som har frågat efter det, säger Cecilia.

Hela hennes koncept - från “bed and breakfast” till bageri och kafé - är medelhavsinspirerat och hon vill att det ska vara så både på utsidan och insidan av lokalerna samt att det ska märkas på brödet och bakverken hon gör. Därför finns det i kakdisken till exempel söta, italienska fikatillbehör som pannacotta och creme brylé och på brödhyllorna finns bröd som Focaccia, lantbröd och Ciabatta. Men även surdegsbröd, baguetter, frukostbullar och vitlöksbröd finns i sortimentet. Cecilia har egen örtträdgård och odlar även bland annat sallad och tomater. Framöver tänker hon använda sig av både örterna och en del av den övriga odlingen i bakningen.

– Jag använder gärna pesto, soltorkade tomater, oliver och basilika som smaksättare, säger hon.

Baguetter är en av de brödsorter som finns på Cecilia Grüttners hyllor.
Baguetter är en av de brödsorter som finns på Cecilia Grüttners hyllor.Foto: Carin Svensson
Italieninspirerade sötsaker som pannacotta och creme brylé är också en del av utbudet.
Italieninspirerade sötsaker som pannacotta och creme brylé är också en del av utbudet.Foto: Carin Svensson
Cecilia strör pumpafrån på baguetterna och penslar dem med vatten innan hon sätter in dem i ugnen.
Cecilia strör pumpafrån på baguetterna och penslar dem med vatten innan hon sätter in dem i ugnen.Foto: Carin Svensson
Inne i de gamla mejerilokalerna kan man sätta sig och fika, Cecilia har behållit en del av det ursprungliga kaklet.
Inne i de gamla mejerilokalerna kan man sätta sig och fika, Cecilia har behållit en del av det ursprungliga kaklet.Foto: Carin Svensson
På framsidan av den gamla mejeribyggnaden kan man sitta i sol eller skugga och avnjuta sitt fika och omgivningarna.
På framsidan av den gamla mejeribyggnaden kan man sitta i sol eller skugga och avnjuta sitt fika och omgivningarna.Foto: Carin Svensson

Det lilla kaféet och bageriet har tagits emot väl av byborna och redan första morgonen kom de cyklande och promenerande i det fina vårvädret för att få med sig lite nybakat frukostbröd eller bullar till söndagsfikat. Och Cecilia fick flera glada kommentarer om hur mysigt det är att det nu finns ett bageri och fikaställe i Sättra. Många tycker ju också om själva stället, som alltså varit ett andelsmejeri en gång i tiden.

Cecilia bakar ut de sista baguetterna, strör pumpafrön på och penslar dem med vatten innan hon sätter in dem i ugnen. När hon tar ut den sista plåten har några kunder till hunnit komma och gå, med en brödpåse i handen.

Carin SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.