Annons

Nu grävs det djupare i Gamla Skogsby: Vill hitta koppling till Sandby Borg

Efter den veritabla fyndfesten förra hösten siktar Ludvig Papmehl-Dufay och hans arkeologistudenter på att i år ta sig ner en nivå i huset i Gamla Skogsby för att kanske hitta lämningar av ett ännu äldre hus.
Gamla Skogsby • Publicerad 25 september 2021 • Uppdaterad 26 maj 2023
Linn Reinhold och Gianni Bello Cifuentes är två av studenterna som är med på tredje årets utgrävningar i Gamla Skogsby.
Linn Reinhold och Gianni Bello Cifuentes är två av studenterna som är med på tredje årets utgrävningar i Gamla Skogsby.Foto: Andreas Yngvesson

16 kilo keramik och 6,5 kilo benfragment var bara några av fynden vid utgrävningarna i Gamla Skogsby hösten 2020. Nu är årets utgrävningar igång och precis som de två tidigare åren är det arkeologistudenter på Linnéuniversitetet som är på plats och assisteras av Ludvig Papmehl-Dufay.

– Det är en väldigt tacksam och begränsad miljö att bedriva utbildning på en även om schaktet blev betydligt större än planerat.

Annons

– Första schaktet vi grävde var 60 kvadratmeter, sen utökade vi det förra året till 160 kvadratmeter förra året. Men huset tar inte slut där, berättar Papmehl-Dufay. Vi trodde att det bara var åtta gånger åtta meter stort.

Gamla Skogsby var en järnåldersgård med flera hus. Huset man gräver ut nu var troligen något slags storkök och det ligger alldeles intill ett större hus som antas ha varit gårdens centrum. Det är 55 meter långt och något av ett skrytbygge.

Ludvig Papmehl-Dufay vid schaktet i Gamla Skogsby.
Ludvig Papmehl-Dufay vid schaktet i Gamla Skogsby.Foto: Andreas Yngvesson

Att det finns gamla hus i området har varit känt sedan 1930-talet, men inga utgrävningar hade gjorts innan Ludvig Papmehl-Dufay och hans LNU-studenter började gräva hösten 2019.

– Det är väldigt roligt att börja på ett område som inte alls är utgrävt innan. Det är tacksamt men samtidigt frustrerande för man vet ju ingenting från början.

Hur kommer det sig att ni inte har börjat gräva ut det stora huset istället för det här lilla?

– Det är lite olika anledningar. Dels kände vi att det mindre huset passade bättre för studenter. Sen är det lite så med arkeologin att man helst vill bevara det gamla som det är och det gör vi ju inte när gräver upp det här mindre huset nu.

Förra hösten hittade man så pass mycket fynd att årets utgrävning handlar om att fortsätta där de slutade ifjol och gräva sig djupare ner.

– Vi ska ta bort all jord och jobba oss neråt. Vi har mycket sten som vi ska tas bort och under det är det inte omöjligt att vi hittar lämningar från ett ännu äldre hus. Kanske 300-tal.

bild 1/8
I tre veckor ska studenter från Linnéuniversitetet undersöka huset i Gamla Skogsby. När Ölandsbladet hälsade på var det regnigt.
Ludvig Papmehl-Dufay hjälper en arkeologistudent att sålla jorden.
Två upprätt stående stenar och en platt bredvid. Teorin är att det var ett slaktbås med en slaktplats intill.
Med hjälp av dagens teknik kan man placera in alla fynd på en digital karta av huset.
Alldeles intill huset som grävs ut finns lämningarn av ett betydligt större hus som tros ha varit 55 meter långt.
Utgrävningsplatsen i Gamla Skogsby.
I tre veckor ska studenter från Linnéuniversitetet undersöka huset i Gamla Skogsby.
Ludvig Papmehl-Dufays väl fotograferade händer med tt upphittat bryne.
I tre veckor ska studenter från Linnéuniversitetet undersöka huset i Gamla Skogsby. När Ölandsbladet hälsade på var det regnigt.
Ludvig Papmehl-Dufay hjälper en arkeologistudent att sålla jorden.

Man räknar inte med att hitta så mycket den här gången, men bara på några dagar har man hittar en mängd djurben samt ett bryne som man vässat föremål mål på och en liten bärnsten.

Alla fynd läggs i plastpåse och så märks fyndplatsen ut digitalt, berättar Papmehl-Dufay och visar kartbilden som är helt översållad med prickar som utmärker fynd.

Annons

Två av studenterna på plats vid utgrävningen är Linn Reinhold och Gianni Bello Cifuentes som båda är osteologer och sysslar alltså främst med ben. Reinhold är även arkeolog.

– Jag har haft arbetet att analysera alla ben från förra året och jag har hittat att det var väldigt mycket grisben. En hög andel grisben talar för att det var en hög aristokratisk miljö här. Man har haft det bättre ställt. Vi har även en offrad häst här som har blivit halshuggen så det är jättespännande, berättar Linn Reinhold.

– Anledningen till att vi tror att hästen har blivit offrad är att den har fått ett hugg rakt på atlaskotan som är den första av halskotorna. Huvudet har vi inte hittat, så teorin är att man har offrat hästen och satt huvudet någon stans. Det var vanligt att göra på den här tiden, fyller Gianni Bello Cifuentes i.

På frågan vad de ser fram emot under resten av utgrävningen svarar Linn Reinhold utan tvekan.

– Ben. Vi hoppas på mer ben, men vi är ju osteologer. Men de andra har tyckt att bärnstenen som hittades var häftig och så brynet.

Ludvig Papmehl-Dufay hoppas på saker som kan knyta samman Gamla Skogsby med Sandby Borg. Redan nu vet man att de både var ungefär samtida.

– Vi har kol 14-daterat en takstolpe som brunnit till 400-talet och så finns det flera andra fynd som stilmässigt stämmer in på 400-talet. Vi har fått in mycket pengar som folk här skänkt så att vi kan analysera föremålen vi hittade förra hösten och de vi hittar nu.

”Vi har mycket sten som vi ska tas bort och under det är det inte omöjligt att vi hittar lämningar från ett ännu äldre hus. Kanske 300-tal.”
Ludvig Papmehl-Dufay
Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons