Nu är Telias utskällda analys motbevisad

Öland har aldrig haft så många kommersiella gästnätter som i år och därmed är Telias analys från i somras motbevisad.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 27 november 2021
Öland har aldrig haft så många kommersiella gästnätter som i år och därmed är Telias analys från i somras motbevisad.
Öland har aldrig haft så många kommersiella gästnätter som i år och därmed är Telias analys från i somras motbevisad.Foto: Peter Boström

I augusti publicerade Telia en analys baserad på svenskarnas mobildata som hävdade att Öland hade haft färre resande besökare under juli jämfört med innan pandemin. Detta skapade starka reaktioner på Öland eftersom den allmänna känslan var att läget var helt tvärtom. Exempelvis blev Borgholms kommunalråd Ilko Corkovic (S) upprörd och tyckte att Telia lika gärna kunde slänga sina mätningar i papperskorgen.

– Jag blev förvånad och upprörd. Jag är övertygad om att våra företagare kommer att kunna visa riktigt bra siffror. Jag tror snarare att Öland har stärkt sin attraktionskraft och tar marknadsandelar, sa han till Ölandsbladet i augusti.

Idag meddelade också Ölands Turismorganisation att SCB och Tillväxtverkets preliminära statistik för antalet gästnätter under året visar att Öland har haft ett rekordår.

Men det finns en förklaring till att Telias analys blev felaktig.

– Det blir fel när man jämför enskilda månader i olika kalenderår. I år var inte hela vecka 30 med i juli och inte heller vecka 31 som det var 2019, de veckorna har vi mycket besökare, säger Johan Göransson, turistchef på Öland, och fortsätter:

– SCB:s statistik över gästnätter är väldigt tillförlitlig men analyser genom digital teknik som mobiloperatörernas analyser är också bra hjälpmedel. Men man behöver se det över en längre tidsperiod.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.