Nu är risken för bränder extra stor – Tipsen för att skydda dig bäst

Vi är nu inne i den mest brandfarligaste perioden under året, då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. Därför uppmärksammas idag brandvarnaren, en billig livförsäkring.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 1 december 2021
December och januari är tiden på året då bränder i spis- och eldstäder är som vanligast. Därför är det viktigt att brandvarnaren fungerar.
December och januari är tiden på året då bränder i spis- och eldstäder är som vanligast. Därför är det viktigt att brandvarnaren fungerar.Foto: Kileman

De senaste åren har temadagarna blivit allt fler, vissa mer betydelsefulla än andra. Idag är det dock Brandvarnardagen vilket innebär att allmänheten uppmanas att testa sina brandvarnare för att kontrollera att de fungerar.

Brandskyddsföreningen uppger i ett pressmeddelande att varje år startar cirka 24 000 bostadsbränder och räddningstjänsten behöver rycka ut till drygt 6 000 av dessa.

December och januari är de månader då flest spis- och eldstadsrelaterade bränder uppstår. De vanligaste brandorsakerna är glömd spis och soteld i skorsten och det finns en stark koppling mellan brandens utveckling och huruvida man har en fungerande brandvarnare.

Var tionde hem saknar en fungerande brandvarnare och de testas alldeles för sällan.

– Risken är att många känner en falsk trygghet då man har brandvarnare hemma. Men så kan det visa sig att man glömt en så enkel sak som att byta batterier när olyckan är framme, säger Björn Almberger, expert på brandlarm och brandvarnare på Brandskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

För att förhindra att en brand uppstår är det viktigt att upptäcka den tidigt, och här är en fungerande brandvarnare till stor hjälp.

– När du sover är du mest försvarslös mot rök och brand, det är därför bra att ha en brandvarnare i eller utanför rummet där du sover. Det gäller inte bara i ditt permanenta hus utan även i fritidshuset och båten. Man kan se det som en bra och billig livförsäkring för de flesta, säger Björn Almberger.

Brandskyddsföreningens bästa brandvarnartips:

• Placera brandvarnaren i taket, läs också alltid tillverkarens anvisningar om placering.

• Ha minst en brandvarnare per våningsplan. Det bästa är om de är seriekopplade, vilket innebär att alla brandvarnare piper oavsett var i huset det brinner.

• Se till att dina brandvarnare har standardmärkningen SS-EN 14604.

• Placera brandvarnare i eller intill sovrum och tänk på att dörrar och väggar dämpar ljudet. Låt dörren till sovrummet vara öppen så du hör om det larmar när du sover.

• Glöm inte brandvarnare i stugan och båten – och ta gärna med en resebrandvarnare på resan.

• Se till att få en gratis sms-påminnelse när det är dags att testa brandvarnaren. Se www.skyddadigmotbrand.se och registrera dig.

Fakta

Så testar du din brandvarnare

Testa brandvarnaren genom att trycka på testknappen, då kontrolleras hela brandvarnarens funktion, inte bara batteriet. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på testknappen kan batteriet vara slut. Hjälper inte batteribyte – byt ut brandvarnaren.

När det är dags att byta batteri avger brandvarnaren en kort signal ungefär en gång per minut. Ha gärna ett batteri i reserv hemma så att du kan byta direkt när det blir aktuellt.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.