Norra Möckleby torrast i landet

Med nederbörd som motsvarar tio procent av normala mätvärden hamnade Norra Möckleby överst på SMHI´s mätningar för platser med minst regn de senaste tre månaderna.
Norra Möckleby • Publicerad 6 augusti 2018
Anders Johnsson har varit väderobservatör för Norra Möckleby under tio år. Som tidigare lantbrukare har han förståelse för böndernas kritiska situation.
Anders Johnsson har varit väderobservatör för Norra Möckleby under tio år. Som tidigare lantbrukare har han förståelse för böndernas kritiska situation.Foto: Natalia Johansson

På de flesta håll i Sverige blev juli 2018 den varmaste månaden som hittills noterats. Vid SMHI´s mätningar på platser som fått minst nederbörd hamnar Norra Möckleby överst i listan. Under perioden maj-juli uppmättes enbart 12,6 millimeter regn, vilket motsvarar drygt tio procent av normala värden.

– Det började bra med regn i början av året. Under valborgsmässoafton mätte jag upp till 14,3 millimeter, säger Anders Johnsson som är väderobservatör i Norra Möckleby.

Men därefter tog det i princip slut och det har inte blivit så många fler regndroppar i behållaren.

– Under Juli månad hade vi sammanlagt 0,2 millimeter här.

Varje morgon sedan tio år tillbaka läser han av eventuell nederbörd. Klockan åtta sommartid och klockan sju under vinterhalvåret. Därefter ringer han in dagens resultat till SMHI. Själv har han tidigare drivit lantbruk och har förståelse för böndernas situation.

– Man lider ju med lantbrukarna runtikring, säger Anders och förklarar att det hittills i år bara har kommit sammanlagt 240 millimeter nederbörd i Norra Möckleby.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.