Annons

”Nordens finaste bil” var höjdpunkten på Solliden

Den 7 augusti hölls den sjunde upplagan av Entusiastmotordagen på Solliden, vilken lockade omkring 500 utställare av motorfordon och en flertusenhövdad publik. Bland alla skönheter som visades upp var det särskilt en som drog blickarna till sig, nämligen P G Tälths guldglänsande Windviper.
BORGHOLM • Publicerad 28 oktober 2022
P G Tälth tog en tur på Borgholms gator med sin extrema Windviper.
P G Tälth tog en tur på Borgholms gator med sin extrema Windviper.Foto: Rolf Nilsson

P G Tälth, pensionerad ambulanssjuksköterska från Eksjö, har lagt ner närmare sju år för att bygga bilen – på heltid. Utgångspunkten är en Chrysler Windsor från 1946 och bygget har linjer som påminner om det franska lyxmärket Delahaye. Av ursprunget återstår endast ramen och några karossdelar och resten är resultatet av PG Tälths kreativitet.

P G Tälth har också använt mycket hydraulik till sitt bygge. Karossen är höj- och  sänkbar, liksom motorhuven och vindrutan. och under huven tronar en V10-motor från Dodge Viper.
P G Tälth har också använt mycket hydraulik till sitt bygge. Karossen är höj- och sänkbar, liksom motorhuven och vindrutan. och under huven tronar en V10-motor från Dodge Viper.Foto: Rolf Nilsson
Även nummerskylten bak kan fällas in hydrauliskt, för att få renare linjer.
Även nummerskylten bak kan fällas in hydrauliskt, för att få renare linjer.Foto: Rolf Nilsson

Byggherren har också använt mycket hydraulik. Karossen är höj- och sänkbar, liksom motorhuven och vindrutan. Och nummerskylten bak kan lätt försvinna in i karossen med ett knapptryck, för att få renare linjer. Och under huven har han satt in en riktigt potent maskin – En V10-motor från Dodge Viper. Noteras kan också att han kör bilen från Eksjö till olika utställningar, och gjorde även så till Solliden.

Annons

Windviper har röstats fram som både Sveriges och Nordens vackraste bil och sammanlagt har den tilldelats ett 20-tal prispokaler.

P G Tälth höjer Sollidenpokalen, omgiven av Förlags AB Albinssons & Sjöbergs publisher Stig Sjöberg, konferencier Ulf Olsson och kung Carl Gustaf.
P G Tälth höjer Sollidenpokalen, omgiven av Förlags AB Albinssons & Sjöbergs publisher Stig Sjöberg, konferencier Ulf Olsson och kung Carl Gustaf.Foto: Staffan Arvegård /N

Naturligtvis visade kungen ett extra stort intresse för det extrema bygget och var och tittade på den flera gånger. Även drottningen var imponerad och tog fram mobilen för att plåta från olika håll. Och vid den efterföljande prisutdelningen gick Sollidenpokalen, inte helt oväntat till P G Tälth.

Motordagen blev helt igenom en lyckad tillställning, eller som kungen själv uttryckte det:

– Det här var ju förbaskat roligt.

Rolf Nilsson
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons