Annons

Nödvändiga besparingar men det har slitit på personalen

Visst går det att hitta kommunala besparingar, om man måste. Det är Mörbylånga kommun ett gott exempel på. Men besparingarna har slitit på personal.
Mörbylånga kommun • Publicerad 5 april 2018 • Uppdaterad 10 april 2018
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets pennledare
Ölandsbladets pennledare

Så oerhört pinsamt det var för Mörbylånga kommun där i början av 2017, att erkänna grova felräkningar i budgeten för 2017. En normalt fungerande ekonomiavdelning släpper inte igenom en sådan sak - miss av pensionspengar och löneökningar. Det får helt enkelt inte ske!

Att stå med minus 15 miljoner kronor redan i inledningen av ett budgetår är en mardröm för alla som vet hur en kommunal organisation fungerar. Det brukar liksom inte bli mindre utgifter ju längre året sträcker sig.

Annons

Ett par lyckade och nödvändiga personalbyten blev en omstart. Det var heller inte läge att spela ut verksamhetsområdena mot varandra. Alla verksamhetsområden förstod allvaret och hörsammade order om besparingar.

Många bäckar små, samt också några i ärlighetens namn större bäckar, vände 15 miljoner minus till 17, 5 miljoner i överskott.

Men det bör nog betonas att 2017 års besparingar inte är hållbara i längden. Det märker vi på läsarkommentarerna som strömmat in till tidningen sedan i tisdags eftermiddag.

Det finns områden som blivit lidande i besparingsivern.

Skolan har haft det tuffast. Elever har blivit av med sina elevassistenter. När personal varit sjuka eller lediga så har det inte funnits möjligheter till ersättare.

Detta har lett till lärarlösa eller inställda lektioner, samt att personalen fått ta ansvar för barngrupper betydligt större än vad som är både rekommenderat och bra.

Det är sådant som gått ut över både barn och personal.

Kultur- och fritidssektorn är andra avdelningar som fått stryka på foten under det senaste året. Det är lätt att säga att det kan människor själva betala för. Men det gäller att skapa förutsättningar för kommuninvånarna att kunna utöva sin kultur och sina fritidsaktiviteter.

Förhoppningsvis har Mörbylånga kommun lärt av det senaste året. Visste går det att hitta möjligheter till besparingar.

Men framöver måste budgeten vara rätt uträknad och i balans. Vi kan inte ha verksamheter som tvingas gå på knäna för att någon inte gjort sin matteläxa!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons