Annons

Nödrop efter besparing – ”Förskolan monteras ner”

16 dagar innan budgetåret 2019 fick Maria Johannesson, vd för Undringens förskola, veta att de får 400 kronor mindre i skolpeng per barn och månad, jämfört med tidigare år. Hon är starkt kritisk till att varken hon eller någon annan av de fristående skolorna i kommunen fick någon information långt dessförinnan.
Färjestaden • Publicerad 13 februari 2019
Elias Arnér, Maja Brinktell och Sally Al Hariri undersöker tillsammans med förskolepedagog Jenny Baumberger och vd Maria Johannesson hur en banan smakar och fövandlas från mogen  och god frukt till mat för maskarna när bara skalet finns kvar.
Elias Arnér, Maja Brinktell och Sally Al Hariri undersöker tillsammans med förskolepedagog Jenny Baumberger och vd Maria Johannesson hur en banan smakar och fövandlas från mogen och god frukt till mat för maskarna när bara skalet finns kvar.Foto: Maria Wiell

Maria Johannesson är vd och delägare i den fristående förskolan Undringen med verksamhet i Färjestaden och Saxnäs. Tillsammans har Undringen 60 barn och 13 personal.

– Inför en så drastisk besparing som vi har fått i år antar jag att kommunen måste ha gjort någon form av konsekvensbeskrivning. Jag undrar vad man har kommit fram till.

Annons

Maria har vänt sig till utbildningsnämndens ordförande Håkan Lindqvist (S) med frågor om vilka konsekvenser tjänstemännen presenterade att besparingskraven skulle ge.

– Barnpengen har sänkts med 4,2 procent i år vilket innebär att Undringens intäkter med extremt kort varsel minskade med 300 000 kronor inför 2019, säger Maria.

Hon säger att hon har förståelse för att kommunen måste ta till krafttag om det inte finns resurser att få ihop den kommunala budgeten. Men hon menar att det har gått alldeles för långt.

– Det här är inte att spara. Det är nedmontering av hela förskoleverksamheten. Besparingen slår ju mot alla förskolor.

Vad gör ni för att klara er i den här situationen?

– Vi satte oss ner i hela personalgruppen och beslutade oss för att spara på allt vi kan, utom personalkostnader. Vi vill inte säga upp någon, framförallt vill vi att våra barn skall kunna fortsätta i en förskola med väldigt hög kvalitet.

– Vi har tagit emot ett barn till i Saxnäs och ett i Färjestaden, vilket vi har bedömt som en möjlighet utan att rucka på kvaliteten.

Under året gäller även restriktivitet med tillsättning av vikarier, ingen fortbildning, inga personalvårdande insatser. Utöver det kommer man att lägga ett inplanerat gårdsprojekt på framtiden.

– Förra året fick vi bidrag från Boverket för att kunna förbättra skolgården på vår förskola i Saxnäs. Ansökan som gällde skolan i Färjestaden fick vi avslag på och då bestämde vi oss för att göra den förbättringen med egna medel. Men det måste vi skjuta på nu.

Maria Johannesson tillsammans med några av barnen på Undringens förskola i Saxnäs. En planerad förbättring på skolgården får anstå då den kommunala skolpengen har blivit drastiskt mindre 2019.
Maria Johannesson tillsammans med några av barnen på Undringens förskola i Saxnäs. En planerad förbättring på skolgården får anstå då den kommunala skolpengen har blivit drastiskt mindre 2019.Foto: Maria Wiell

Maria efterfrågar en kontinuerlig kontakt med kommunen så att hon kan budgetera för verksamheten i god tid.

Annons

– Vi är ett företag med ansvar både för personalen och barnen. Men det är omöjligt med någon som helst framförhållning när vi får besked om den kommunala skolpengen 14 dagar innan vårt budgetår börjar.

Hur kändes det att få beskedet från skolchefen David Idermark?

– Jag reagerade väldigt starkt och uttryckte den frustration som jag kände.

Maria Johannesson säger att man kommer att klara sig det här året med hjälp av osthyvelprincipen, att spara på varenda liten sak utan att för den skull tulla på kvaliteten för barnen.

– Men fortsätter besparingarna också nästa år kommer det inte att fungera. Därför är det alldeles nödvändigt att vi får en kontaktperson inom utbildningsnämnden och återkommande information om vad som gäller förskolans verksamhet.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons