GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ni kallar oss ogräs

Den här veckan har vi en gästskribent under vår vinjett Ett Ögonblick Öland. Det är Peo Nilsson som har tagit veckans bild och även formulerat tankarna om ogräs och gräs. Var och en av oss utmanas till att översätta bilden till våra egna liv och det sätt vi bemöter varandra på. Lyss till ”ickegräset”.
Publicerad 9 oktober 2021
”Cirsium Arvénse”
”Cirsium Arvénse”
Foto: Peo Nilsson

Ni kallar oss ogräs bara för att vi inte är gräs. Gräs förresten, enbladiga, rotsvaga och människoberoende till skillnad från oss som inte är gräs, ”Ickegräs”. Vi är starka, vackra och tål en och annan torrsommar då vi skickar våra rötter på ”vattenexpediton” i markernas djup.

Vi lockar pollinerare med våra vackra färger och ljuvliga dofter, kanske inte alla dofter uppskattas av människonäsan. Men vi finns ju inte för människans skull, även om det finns dom som njuter oss, utan för det människan kallar ”den biologiska mångfalden”.

Nu när det är skördetid släpper vi våra fröer för nästa generation samtidigt som det enfaldigt enbladiga gräset sås av människohand till nya eller reparerade gräsytor. Det enda goda vi ”Ickegräs” kan säga om dessa enbladare är att det har spelats en eller ett par spännande fotbollsmatcher på dess söndertuktade yta.

”Ogräs vissnar inte.”
Ordspråk från Grönland.

Inte ens det är människan nöjd med utan ersätter naturgräs med miljöavfall av gummi och plast till det de kallar ”konstgräs” i hopp om att spelet ska gå än snabbare i en förlängd säsong.

Egentligen är vi ”Ickegräs” örter som smakliga kryddor och nyttiga medicinalväxter av allehanda slag allt från kummin till mig som är en tistel. Jag är, trots alla utrotningsförsök, snällare mot min fiende människan än grannen brännässlan som verkligen säger ifrån om människan kommer för nära.

Visst förtjänar vi minst lika mycket uppmärksamhet nu i skördetid som den pompöst uppblåsta pumpan där man verkligen kan undra vilken funktion den fyller.

I kärlek den stingande tistel blir skön,

och majregn vattnar förtorkade land,

och en ros kan dofta, en äng bliva grön

mitt i öknens brännande sand.

Ur "Till kärleken" av Dan Andersson

Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.