1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nej-sidan: ”Det är nu det riktiga jobbet börjar”

Innan kommunfullmäktige skulle dra igång på måndagen bjöd de politiker som drivit NEJ-kampanjen till pressträff där de informerade om sina tankar kring vad som händer nu.
P-G Olsson (SD), Hans Sabelström (C), Carl Dahlin (M), Liv Stjärnlöf (M), Agneta Stjärnlöf (M), Mattias Nilsson (S).
Foto: Natalia Johansson

– Vi är jätteglada idag, det var vi redan igår kväll. Trots att vi känt att vi haft medvind har vi velat lyssna på väljarna och höra vad folket har att säga i den här frågan. Vi är väldigt glada och stolta att det blev ett så tydligt nej i båda kommunerna. Väljarna har verkligen sagt sitt och med det har de sagt ett tydligt nej till en kommunsammanslagning men också ett tydligt ja till våra visioner om samverkan över kommunerna, säger Liv Stjärnlöf (M).

Hon poängterar att arbetet inte är slut idag utan att det nu istället är inledningen av en ny fas.

– Det är nu det riktiga jobbet börjar. Där har vi en tydlig vision och målsättning att jobba över partigränser. Med vår kampanj har vi visat att det är precis det vi kan göra. Vi har varit ett lysande exempel i vår kampanjgrupp på att vi kan mötas, diskutera konkreta frågor och arbeta superbra tillsammans, oavsett partifärg och kommuntillhörighet.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Sedan innan påsk har nej-kampanjen pågått, på orter från Grönhögen i söder till Böda i norr. Under kampanjens gång har gruppen arbetat fram en vision över vissa områden de vill börja utstaka ett samarbete kring. Dessa områden är näringsliv, kultur, V/A-frågan och vården.

– Det var en spännande kväll igår, en riktig nagelbitare. Vi satt ett gäng och följde utvecklingen, det var ett rejält jubel som inträffade när de sista rösterna var räknade och Mörbylånga framförallt som vi representerar, tydligt tog ställning emot en kommunsammanslagning.

– Det kändes redan från början vart det här drog iväg. Vi representerar representanter från alla partier och det finns både från ja och nej-sidan. Det visar på att det är en bra demokrati vi lever i, man får tycka det vi vill. Vi hade ingen partipiska här, säger Carl Dahlin (M).

Hans Sabelström (C) menade att underlaget inför folkomröstningen var otillräckligt.

– Vi hade ett klart nej till en sammanslagning, mycket hänger nog på det dåliga underlaget. Det var bristfälligt och hastades fram. Det var många politiker som ville skjuta på den här frågan tills den statliga utredningen var färdig.

En annan rädsla från väljarna menar Mattias Nilsson (S) beror på den demokratiska aspekten med att förvaltningarna skulle kunna hamna för långt ifrån den norra respektive södra änden av Öland.

Agneta Stjärnlöf (M) beskrev att kommunallagen nu har öppnat upp för ett samarbete än vad som tidigare varit möjligt.

– Vi ska samarbeta så länge det känns bra och det är lönsamt. Vi ska jobba tillsammans och dra nytta av varandras kompetenser.

Läs mer

Öland

Dagens ros

Tack

Öland

Polisen vill ha tips om rånarbilen - de två misstänka släppta

Bilen som rånarna flydde i efter rånet mot Ica i Böda stals i närheten av Båstad för två veckor sedan och hade skyltats med falska tyska nummerplåtar.

Rånet mot ICA i Böda

Efter rånet: ”Tack för ert stöd”

Ica i Böda har öppnat igen.

Öland

Mordbranden: Misstänkt begärs omhäktad

19-åringen från Mellansverige som sitter häktad för den anlagda branden i Färjestaden för tre veckor sedan begärs under tisdagen bli omhäktad.

Öland

Sommarlov hos mormor på Öland

”Vad ska vi göra idag?” Den frågan brukar vanliga år ge mängder av förslag, då det alltid finns något att sysselsätta sig med hos mormor.

Rånarjakten

Bildextra: Här flyr rånarna efter att ha kört av vägen!

Fotograf fångade rånarjakten på Öland i natt