Naturtomt öppen för allmänheten

Evenemanget Tusen trädgårdar anordnas söndagen den 1 juli, där trädgårdar över hela Sverige är öppna för besök. På Öland öppnas ett tiotal trädgårdar upp för besökare med trädgårdsglädje i fokus.
Tjusby • Publicerad 29 juni 2018
Jennie Engstrand och Joel Schäfer håller sin trädgård öppen för allmänheten den förste juli.
Jennie Engstrand och Joel Schäfer håller sin trädgård öppen för allmänheten den förste juli.Foto: Natalia Johansson

Trädgården i Tjusby har varit under ständig förvandling de senaste tio åren och nu känner sig Jennie Engstrand och Joel Schäfer redo för att bjuda in allmänheten till Tusen trädgårdar.

– Det är första gången som vi har öppet för allmänheten då trädgården är som vackrast, berättar Jennie Engstrand som tillsammans med sambon Joel Schäfer har byggt upp den gröna oasen.

De som besöker trädgården möts av 15000 kvadratmeter naturtomt med en mängd olika växter och stenpartier. Stenpartierna är uppbyggda av kalksten, något som passar in i det öländska landskapet.

– Vi har även valt att satsa på växter som klarar av de öländska somrarna, säger Jennie Engstrand.

Tillsammans lägger de ner drygt åtta till tio arbetstimmar i veckan på trädgården där alla växter och varenda sten, är placerad med en tanke. Trädgården ger förutsättningar för olika biotoper såsom salamandrar och groddjur, ett rikt fågelliv och en miljö där insekter trivs. Det är något som paret tar i beaktande när de planerar för nya trädgårdsprojekt.

– Vi försöker skapa så mycket djurliv som möjligt, vatten skapar ju liv, säger Jennie.

Med hjälp av en god granne har många av deras idéer gått från just idé till verklighet när paret behövt en hjälpande hand vid större projekt.

– Utan honom har vi nog inte kunnat göra trädgården som den är idag, säger Joel och får medhåll av Jennie.

Trädgården har tre vattendammar i olika storlekar där besökare kan skåda ner på guldfiskarna från broarna eller ta en promenad över spångarna i skogspartiet.

– Trädgården ska ju vara en rekreationsplats, det ska vara en plats att kunna njuta och jobba i, säger Joel Schäfer.

bild 1/4
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.