Annons

”Nära släkting” får skulden för fortkörning

Mannen som fångats av fartkameran i hans bil är en ”nära släkting”, men bilägaren vill inte säga vem. Med detta nöjer sig tingsrätten och friar den misstänkte fortköraren.
Färjestaden • Publicerad 13 maj 2019
”Det var inte jag, det var en släkting, men jag säger inte vem! En 35-åring klarar sig från böter, medan en 53-åring döms på nästan samma grunder.
”Det var inte jag, det var en släkting, men jag säger inte vem! En 35-åring klarar sig från böter, medan en 53-åring döms på nästan samma grunder.Foto: BOSSE NILSSON

Det var den 11 december 2017 som en 35-åring från mellersta Öland fångades av en fartkamera i Färjestaden. Eller i vart fall 35-åringens bil och en person som var väldigt lik 35-åringen.

Vem som nu än må kört bilen så var hastigheten 57 kilometer i timmen mot lagliga 50 kilometer i timmen. 35-åringen nekade till fortkörningsboten, varför ärendet fick avgöras i tingsrätten.

Annons

Inför rätten förklarade 35-åringen att hans bil rattats av en ”nära släkting” till honom. Han ville dock inte säga vem.

Visserligen besvärade det att han liksom släktingen på bilden använder varselkläder och att fartkameran står längs med hans ordinarie väg till jobbet. Fast han arbetar inte vid tidpunkten för fortkörningen.

35-åringen kunde inte förklara varför någon annan haft hans bil vid den tiden på dygnet.

Tingsrätten konstaterar att fartkamerans bild är likt både 35-åringens passfoto och utseende i rätten. Dock anser rätten inte det vara ställt utom allt tvivel att det är 35-åringen som fastnat i fartkameran och friar honom därför från anklagelserna.

Noterbart är att tingsrätten i en annan dom under måndagen i ett tämligen exakt liknande mål dömer helt olika.

En 53-åringen döms för att ha kört 46 kilometer i timmen på 40-kilometersväg i Färjestaden, trots att flera personer har tillgång till bilen och att det under polisens utredning inte gått att styrka vem som satt bakom ratten.

Här tycker tingsrätten att bilens ägare och personen på fartkameran är lika, och i det här fallet så räcker det för rätten att döma 53-åringen till böter.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons