GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Något hände

Några sekunder – en spontan hälsning. Och något hände som jag inte riktigt kan beskriva.
Publicerad 19 juni 2021
Blommande fält på norra Öland med lila alvargräslök och några udda vita. Något har hänt – några har förlorat färgen.
Blommande fält på norra Öland med lila alvargräslök och några udda vita. Något har hänt – några har förlorat färgen.
Foto: Christina Nemell

Fram till i förrgår har jag inte tagit någon i hand sedan mars förra året. Femton månader sedan. Femton månader. Och jag vet att de flesta av oss har levt på samma sätt.

Några har hälsat med händerna i en fiktiv kram om sin egen kropp och ett par varma ögon. Andra har mötts armbåge mot armbåge. Och ytterligare andra har sett in i varandras ögon – men utan att röra vid varandra.

Men så hände det – en vänlig hand sträcktes fram mot min och efter en sekundsnabb tvekan tog jag den. Det var då något hände. Jag gick från det mötet och den hälsningen med en varm känsla som jag inte kan förklara. Rörd är det närmaste ordet som jag hittar.

Neurofysiologen och forskaren Helena Backlund Wasling har konstaterat att beröring och närhet är livsviktigt.

– Ett liv utan närhet och utanför ett socialt sammanhang ökar risken att dö i förtid.

Hon beskriver att huden som är kroppens största organ har en mängd fantastiska känselkroppar. Den har som uppgift att skicka känslor av välbehag till hjärnan när en annan människa rör vid dig.

”“Om jag bara visste hur mina medmänniskor kände sig under ytan, skulle jag inte vara så benägen att putsa på min egen fasad utan istället möta någon väldigt lik mig själv.””
Olle Carlsson

Det är ett faktum att det finns en mängd positiva effekter av beröring: blodtryck och puls sänks, smärta lindras, vi blir mindre stressade. Bristen på beröring ger en känsla av att något fattas i livet.

Jag är medveten om att jag kanske inte skulle ha tagit den andres hand i förrgår. Jag är fullt medveten om att vi alla måste ta ansvar för att hålla den eländiga smittan under kontroll.

Jag vet att det kanske var hemskt ansvarslöst. Ändå – det korta, korta handslaget med en annan människa gjorde att jag ända in i hjärtat med ens kände vad vi alla har varit utan alldeles för länge. En lätt strykning över armen, en kram till den som ingen annan har att krama, ett enkelt handslag. Det förmedlar en värme och en kontakt som ingenting kan ersätta.

En hand på hjärtat och varma ögon kan vara ett sätt att hälsa på den man möter. Ansvarsfullt och riktigt. Men det kan aldrig ersätta den närhet som en beröring ger.

Måtte vi snart få börja umgås och dela varandras värme och närhet igen!

Vila i mig

Vila i mig, du skall se att allt skall bli stilla i dig,

genom mig kan du bli fri.

Jag finns här hos dig,

fast vågorna går höga kan du vila, vilka i mig.

Lita på mig, om du bara tar min hand

leder jag dig till en lugn och skyddad hamn

Jag finns här hos dig,

fast vågorna går höga kan du lita, lita på mig.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.