Någonstans där inne...

Blicken dras inåt, mellan de höga och raka tallarna och björkarna. Inåt mot något okänt, oväntat, spännande. Kan vi bana oss väg mellan träden, mossan och riset, desto mer får vi syn på.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 3 september 2022
Skogens tystnad, så mäktig, så läkande.
Skogens tystnad, så mäktig, så läkande.Foto: Ann-Sofie Holmberg

Att upptäcka en stig kan vara det första steget på ett helt nytt äventyr. En obanad väg – inte för alla, men för den som just har gjort upptäckten.

På Öland finns det många stigar, många vandringsleder och många platser med obanad skog. Det har med åren blivit allt populärare att gå ut och upptäcka det som finns att upptäcka.

Det finns stigar som är uppmärkta, det finns stigar som är kända av många och det finns sådana som bara några få känner till. Det finns svamp- och bärställen som vi håller för oss själva och andra som vi delar med oss av.

”Jorden är Herrens, och alla är vi ett, färdas tillsammans på tidens flod; solen går upp för ond och god: ingen får leva och dö för sig själv.”
J Nilsson, 1968

Ett är gemensamt. Det krävs hänsynfulla vandrare längs stigarna, vandringslederna och i skogen. Hänsyn mot djur och växter. Genom försiktighet och god iakttagelseförmåga kan vi hitta de pärlor och hemligheter som ryms där vi går fram.

Stigarna är många, men de flesta av oss har alldeles egna upplevelser av vandringen som har lett allt längre in i det okända. Spännande! Alltsammans börjar med en längtan, en aning och ett första steg. Med modet att gå vidare, att utforska det som finns någonstans därinne. Alla som har gått någon av dessa stigar eller vägar vet att det inte ser likadant ut från gång till gång. Naturen förändras, vår blick förändras.

Att slå följe med en medmänniska, en medvandrare, för att utforska varandras stigar är lika spännande. Det kräver lika mycket försiktighet och hänsyn – och kan göra att vi får syn på pärlor och hemligheter som vi inte har drömt om.

Att vandra tillsammans med någon är stort. Att få sällskap är stort. Med hänsyn och försiktighet som följeslagare kan upptäckterna bli långt mer spännande än du någonsin kunnat ana.

Någonstans därinne finns livet självt!

Om i ödslig skog

ångest dig betog

kunde ett flyktigt möte

vara befrielse nog.

Giva om vägen besked,

därpå skiljas ifred:

sådant var främlingars möte

enligt uråldrig sed.

Byta ett ord eller två

gjorde det lätt att gå.

Alla människors möte

borde vara så.

Hjalmar Gullberg

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.