Mystiska skakningar på Öland: Jordskalv, sprängning eller stridsflyg?

Kraftiga skakningar över ett stort område – däribland Öland. Förbryllar experterna – men finns en ”mest trolig orsak”.
– Ljudbangarna vid vissa väderförhållanden verkar komma in över land, säger seismolog Björn Lund till TT
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 16 maj 2023 • Uppdaterad 16 maj 2023
Orsakade stridsflyg eller sprängning kraftiga skakningar på Bornholm och Öland?
Orsakade stridsflyg eller sprängning kraftiga skakningar på Bornholm och Öland?Foto: guvendemir

Det var vid 15-tiden i lördags som rapporter började strömma in från speciellt Bornholm om kraftiga skakningar.

– Vi fick in rapporter från platser på Öland och i Blekinge, vid lite olika tidpunkter, säger seismologen Björn Lund från Uppsala till TT.

Danska geologiska forskningsinstitutet Geus har avfärdat teorin om ett jordskalv och menar att det heller inte är sannolikt att en kontrollerad sprängning som ägde rum i Polen låg bakom fenomenet.

”Ljudbangarna vid vissa väderförhållanden verkar komma in över land”
Seismolog Björn Lund

I stället rör det sig om "akustiska tryckvågor från en eller flera händelser någonstans i atmosfären" – men de ger inget svar kring vad som orsakat de kraftiga tryckvågorna utan det förblir något av ett mysterium.

– När vi får in rapporter om muller och skakningar är nästan alltid att flygvapnet gått igenom ljudvallen till havs, och de atmosfäriska förhållandena har varit sådana att ljudbangen rullat in över land, säger Björn Lund.

Eftersom man kan avskriva jordskalv och spränging så talar det för flygövning enligt honom. Liknande rapporter kommer in till Uppsala universitet ett par gånger varje år.

– Ljudbangarna vid vissa väderförhållanden verkar komma in över land. Vad man känner är inte skakningar i marken egentligen utan tryckvågen i luften. Det kan mullra och folk rapporterar ofta att det skakar i fönstren.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.