Annons

Mystiken kring de öländska fornborgarna

Borgarna på Öland är ett oerhört spännande kapitel i den öländska historien. Fortfarande finns gåtor kvar att lösa.
Publicerad 28 juni 2023
Ismantorps borg, Gråborg, Eketorps borg och Sandby borg - vilken är din favorit bland de öländska fornborgarna?
Ismantorps borg, Gråborg, Eketorps borg och Sandby borg - vilken är din favorit bland de öländska fornborgarna?Foto: Peter Boström

De som reser i historiens spår blir fler och fler. Det går att ”vandra från borg till borg” och det erbjuds ”borgsafari”, för att bara nämna några av de aktiviteter historieintresserade prövar på.

Sandby borg blev en världssensation när den otäcka massakern kom i dager - ett fruset ögonblick från en borg som utsatts för en nattlig attack i slutet av 400-talet.

Annons

Eketorps borg är till stora delar återuppbyggd och här är det bara att kliva rakt in i historien. Ett ypperligt tillfälle för barnen att pröva på livet innanför murarna.

”Den allra största borgen är dock den nyss återupptäckta Sörby borg vid Skedemosse. Bortglömd i flera hundra år.”

Två av de största borgarna ligger på mellersta Öland - Gråborg och Ismantorp. Vandringsleden mellan dessa båda borgar är drygt 1,5 mil och går genom undersköna Mittlandsskogen.

Den allra största borgen är dock den nyss återupptäckta Sörby borg vid Skedemosse. Bortglömd i flera hundra år innan arkeologen Jan-Henrik Fallgren 2021 på nytt kunde lyfta fram borgen ur glömskan, för vilket han blev Årets Ölänning.

I år har ett nytt 42-miljonersprojekt satts igång som ska utforska Ölands fornborgar ytterligare och framför allt mindre borgar på ön som annars inte forskats alls kring tidigare.

Hur har de här mindre borgarna använts och av vem? Triberga borg och Lenstad borg är två exempel där forskarna nu är nyfikna på nya svar.

Åsikterna om vad som är en fornborg och en gård med försvarsmur går isär, men totalt talar vi på Öland idag om någonstans kring 25 upptäckta borgar.

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons