Motorcyklar i tusental till Öland nästa sommar

Lundegård Artikeln publicerades
Under pingsthelgen 2020 kommer omkring femtusen motorcyklar att ha träff på Lundegårds Camping och motorcyklisterna kommer också att vara ute och åka mycket längs de öländska vägarna .
Foto: Ulf Engman
Under pingsthelgen 2020 kommer omkring femtusen motorcyklar att ha träff på Lundegårds Camping och motorcyklisterna kommer också att vara ute och åka mycket längs de öländska vägarna .

Gillar du motorcyklar har du goda chanser att beundra sådana i mängd under pingsthelgen 2020. Då kommer nämligen Harley Davidson Club Sweden och Federation Harley Davidson Club Europe hit med sitt årliga Super Rally, vilket innebär 8000-9000 personer och cirka 5000 motorcyklar.

Den här jättestora europeiska mc-träffen anordnas alltid under pingsthelgen och har en mångårig tradition, sedan 1976 då den startade i Holland. I år hölls den i Finland och senaste gången den var i Sverige var 2004, platsen var då Ljungbyhed. 2013 Hade Harley Davidson Club Sweden (H-DCS) sin internationella träff i Borgholm men den är inte lika stor som Super Rally-träffen.

Nästa år arrangeras Super Rally alltså på Öland, närmare bestämt på Lundegårds camping.

– Vi har haft den i Sverige fyra gånger tidigare men det är första gången på Öland, säger Birgitta Norlindh, H-DCS träffgeneral.

Hon berättar att de har mat, musik och allt annat som behövs inne på träffområdet. Det är dock inte öppet för allmänheten så för den som vill titta på motorcyklarna är tipset att se till att befinna sig vid någon öländsk väg. Chansen att få se några motorcyklister är då tämligen stor.

– Det kommer att bli en speciell stämning på Öland för det kommer att mullra på varenda vägsnutt och motorcyklisterna kommer ju att besöka norra och södra udden, äta mat, fika och äta glass, säger Mikael Henning på Lundegårds Camping.

Han tipsar andra näringsidkare på Öland om att se till att ha förråden påfyllda och passa på att ha öppet den helgen, både för servicen till de många gästerna och för tillfället att ta emot dem.

I Lundegårds förberedelser ingår planering tillsammans med arrangören, planera för utökning av sina dagliga rutiner som exempelvis städning på området, varmvatten och soptömning. Och så får förstås butiken och restaurangen beräkna hur mycket som behöver tas hem.

– Vi ska även dra fram el till scener och mattält och sådant, säger Mikael.

Det kommer också att göras om en del på området; stängsel ska flyttas och scener ska byggas.

Mikael och några medarbetare var i Finland när Super Rally 2019 var där, då fick de se hur träffen ser ut och fungerar, som ett studiebesök.

Birgitta Norlindh berättar att de ska ha flera band under träffen och att det inte är ovanligt att de anlitar lokala band på den ort där träffen är.

– Och så brukar vi försöka ha ett större dragplåster också, säger hon och konstaterar att i nuläget pågår förhandlingar så på musikfronten är inget klart ännu.

Utöver musik, mat, åkturer och samvaro med likasinnade från hela Europa så har alla träffdeltagarna också chans att vinna en sprillans ny Harley Davidson.

– Tillverkaren skänker en motorcykel till oss, för utlottning på entrébiljetten, säger Birgitta.

Arrangören hoppas också att folk från Harley Davidson Europa ska hörsamma deras inbjudan och komma till träffen. Till en del Super Rally-träffar kommer även Bill Davidson som, enligt Birgittas beräkningar, ska vara sonsonson till en av grundarna.

– Det vore roligt om vi fick hit honom, säger träffgeneralen.

Dessutom firar H-DCS femtioårsjubileum nästa år och har därför bjudit in grundaren av den svenska klubben, NilsOlov Oxelbrand.

Under helgen kommer deltagarna att få ägna sig åt mestadels fritt körande även om arrangörsstaben kommer att ge tips på trevliga öländska vägar. Kanske kommer en del upplagda turer också att anordnas.

– Vi kommer också att sprida information om Öland, tipsa om fina vägar och berätta att det är ett lite annorlunda landskap att uppleva här på solens och vindarnas ö, säger Birgitta.

Motorcyklisterna campar på många av sina träffar så även den här då hela Lundegårds Camping har abonnerats.
Foto: Ulf Engman
Motorcyklisterna campar på många av sina träffar så även den här då hela Lundegårds Camping har abonnerats.