Möt våren och fåglarna på Ölands södra udde

Ta en tur till södra Öland och spana ut över Ottenby från fyren och fika på restaurang Fågel Blå.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ottenby • Publicerad 11 maj 2022
Bofink som sjunger. Den är mycket vanlig i Ottenby lund.
Bofink som sjunger. Den är mycket vanlig i Ottenby lund.Foto: Josefin Nilsson

– I år är Öland spirar och vårens Världsarvshelg samtidigt och därför har vi på naturum Ottenby bestämt att vi ska satsa på extra många guidningar. Mitten av maj är en fantastisk tid med massor som händer i naturen och fåglarnas värld, säger Ida Hansson, föreståndare naturum Ottenby.

Att gå i Ottenby lund och lyssna på fåglarna är något utöver det vanliga. Vill du lära dig sång och läten finns det två tillfällen att gå med på guidning under helgen.

– Under Öland spirar har vi även valt att köra en guidning om Ottenbys historia, jag skulle verkligen rekommendera den om du är det mista intresserad av historia. Även nätterna är fulla av aktivitet och på lördagskvällen träffas vi i Fågelsjön i Degerhamn och lyser efter nattfjärilar, säger Ida.

Det anordnas flera olika guidningar under fredag till söndag. Varje dag är det Ottenbyguidning, en guidning där deltagarna får följa med och lära sig mer om fåglar, sälar och fyrbyns historia.

Vid lunchtid under fredagen är det ”Birds and seals”, en guidning på engelska om fåglar och sälar. Samma eftermiddag är det dags för Lär känna Ottenby.

Följ med ut på en guidning i Ottenby naturreservat.
Följ med ut på en guidning i Ottenby naturreservat.Foto: Josefin Nilsson

– Vi går en promenad tillsammans i reservatet med start på Södra Lundparkeringen. Vi tittar och lyssnar på fåglar samtidigt som guiden berättar lite om Ottenbys natur och historia, berättar Ida.

På lördag och söndag är det ”Fågel och fångst”, följ med in på Ottenby fågelstation och se fåglar på nära håll. Fåglarnas sång och läten är i fokus på lördagens skådarskola med sångfåglar.

Under lördagskvällen den 14 maj kollas det på nattfjärilar som dras till lampan. Under söndagseftermiddagen väntar en historisk vandring i Kyrkohamn tillsammans med Karl-Oskar Erlandsson.

– Ottenbys historia är verkligen spännande med järnåldersgravar, byn som försvann och ett stort fiskeläger. Alla guidningar måste föranmälas till oss, avslutar Ida Hansson.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.