Mormors har öppet – både på Öland och i Kalmar
Med de raderna inleds en liten broschyr som finns liggandes på en äldre byrå på Mormors Pensionat Strandhagen. Anita Blomgren-Rothschild har inte ångrat sitt beslut om att starta bageri och pensionat i Stora Rör, men hon säger att det har varit en krävande och ibland tuff resa.
– Det är enormt utmanande att bedriva säsongsverksamhet. Man har fem veckor som skall dra lasset för hela resterande året.
Som barn och under uppväxten var Anita mycket på Öland och då bodde familjen i Stora Rör på somrarna. Här hade hon sina sommarjobb; i kiosken, numera Hamncaféet, på barnkolonin, numera Mormors Pensionat Strandhagen, på Stadshotellet, numera Hotell Borgholm och på Ebbas med mera.
– En fiskebod var till salu i Stora Rörs hamn under många år och en kvällspromenad i solnedgången 2011 dök en förflugen idé upp om att det vore mysigt med ett litet sommarbageri i den lilla hamnorten Stora Rör, som levt i dvala och glömska sedan färjetrafiken lades ner 1972. Inte kunde jag då drömma om att det var jag som skulle starta bageri, men så blev det, säger Anita.
Fiskeboden byggdes om till ett stenugnsbageri med kaffestuga och trädgårdsservering. Med inspiration av 1950-talets Sverige och fransk touch skapade Anita ”Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga”.
– Jag och min familj bodde under en tid i södra Provance och det är där, och här på Öland, som mina älsklingsplatser finns på jorden, säger Anita.
Något man snabbt lägger märke till på pensionatet och vid kaffestugan är alla de detaljer som skapar en personlig miljö.
Anita vill inte kalla sig själv för inredare men säger att hon tycker att det är roligt att skapa mötesplatser med personliga miljöer där besökarna trivs, kan slappna av och må bra.
– Båda mina ställen här i Stora Rör samt Brödboden med sin servering i Kalmar, är personligt inredda, tidlöst och trendlöst. Till ”Mormors” är olika typer av människor och åldrar välkomna.
Anita tycker att en typisk ”mormorsmiljö” ska ge en känsla av ombonad värme, omtanke och trygghet och hon värdesätter tid för en pratstund med besökarna.
Nu har Mormors Stenugnsbageri & Kaffestuga varit igång sju säsonger.
– Efter fem år så kände jag att jag inte orkade uppfinna hjulet fler gånger.
Hur menar du då?
– Det är enormt utmanande att bedriva säsongsverksamhet och att söka ny personal vid varje ny säsongsstart. Särskilt när det gäller personal med professionell kompetens som krävs för att hålla jämn kvalitet i verksamheten. Ungdomar som sommarjobbar får man ibland lyckan att behålla några säsonger, sedan får de tjänst inom sitt studieområde eller reser utomlands och det blir till att lära upp ny personal igen och igen, säger Anita.
Från början var det åtta anställda plus Anita själv och två av hennes tre döttrar i bageriet.
– Sedan öppnade pensionatet med 17 rum och nu har vi runt 30 anställda under högsäsong, så det har hänt en del, säger hon och ler.
Anita berättar att de har ett härligt team med åretruntanställd personal och att de därför kan ta emot gäster både i bageri, brödbod samt ha event och konferensgäster på pensionatet.
Trots att regnet hänger i luften och att det blåser friska vindar så kommer fikasugna gäster till Kaffestugan i Stora Rör när vi ses.
– Nu har vi öppet här varje tisdag till söndag. De som kommer hit är väldigt glada över att kaffestugan har öppet, det är ju inte många som har öppet denna årstid häromkring på Öland.
Sedan i mars driver Anita även Mormors Brödbod i centrala Kalmar.
– Jag hade letat efter en lokal i ”stan” för att kunna behålla bagare och ha igång bageriet året runt. I januari kom ett tips om en lokal på Fiskargatan som kändes helt rätt.
Allt bröd och alla bakverk bakas från grunden i Stora Rör där doften från nybakade kardemummabullar sprider sig i den gemytliga lilla boden.
– Jag tycker att det är viktigt att erbjuda nyttiga alternativ utan vitt socker, mjöl och laktos bland bakverken och vi serverar även färskpressad juice, hälsoshots samt ”guldlatte” som innehåller hälsobringande gurkmeja och havremjölk.
Inom kort är tanken att det ska börjas med ”hälsofrukostar”, både på Öland och i Kalmar serveras soppa med bröd till lunchsugna gäster.
I Kaffestugan och i Brödbodens hyllor ses flera olika sorters surdegsbröd. Här finns också Isgärdebröd bakat på Ölandsvete som odlas ”runt hörnet” och kardemumma- och kanelbullarna samt kolasnittar, chokladbollar och andra bakverk. Här serveras också smörgåsar med olika pålägg som görs på beställning.
– Hos oss hittar ni inte läsk, men vi är väldigt glada över att vi, som ett av endast tre ställen i Sverige, kan erbjuda en varsamt processad naturlig äppelmust från regissören Richard Hoberts gård Himlahav i Kivik.
Trots att det är ett tag kvar till jul så är julbordsplanering igång.
– På pensionat Strandhagen kommer vi att ha premiär för julbord i år. Vi väljer att servera ett julbord som innehåller vissa klassiker, men framför allt nya favoriter för ett grönare val. Det finns så mycket gott och spännande i det gröna köket, så här kan både vegetarianer och veganer hitta hem säger Anita som inspireras och påhejas av sina tre döttrar.
Här saknas innehåll
Även i Mormors Kaffestuga kommer det att dofta jul snart.
– Vi kommer att baka vörtbröd och lussebullar med mera och självklart de älskade pepparkakshjärtan som min mormor alltid bakade med recept från 1800-talet, avslutar Anita.