Annons

Mörbylångaleden blir en nationell signaturled

Från Färjestaden söderut till Ottenby sträcker sig Mörbylångaleden. Den har utsetts till en av tolv signaturleder i landet av Svenska Turistföreningen.
Mörbylånga kommun • Publicerad 18 mars 2019
Mörbylånga sträcker sig från Turistbyrån vid brofästet till vandrarhemmet i Ottenby, totalt 84 kilometer.
Mörbylånga sträcker sig från Turistbyrån vid brofästet till vandrarhemmet i Ottenby, totalt 84 kilometer.Foto: Mörbylånga kommun

– STF vill göra det lättare för vandrare att hitta till Öland för att upptäcka naturen och de fantastiska vandringsmöjligheter som finns här, säger Maria Ros Jernberg som är vice generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

– Signaturled Öland erbjuder fantastiska upplevelser för både nya och erfarna vandrare och är en typisk signaturled.

Annons

Tolv signaturleder från Abisko i norr till Österlen i söder har utsetts av STF. De skall ha särskilda kriterier för att klara utmärkelsen signaturled, det handlar bland annat om tillgänglighet, längd, boende, märkning. Den skall också gå att nå med kollektiva transportmedel och vara minst 30 kilometer. Det gemensamma kännetecknet är den vackra naturen.

Mörbylånga kommun har sammanlagt 14 mil väl underhållna vandringsleder. Mörbylångaleden är en av dem med etapperna Ölands Turistbyrå – Station Linné, 18 km; Station Linné – Mörbylånga torg, 18 km; Mörbylånga torg – Kastlösa, 13,5 km; Kastlösa – Gammalsby, 22 km; Gammalsby – Ottenby (vandrarhemmet), 12 km.

Mellan Penåsa och Skärlöv är den tillgänglig för rullstol då den går på en gammal järnvägsbank och underlaget består av hård grusväg.

”Genom det karga och vackra världsarvet löper Mörbylångaleden, som är vår signaturled. Här vandrar du från boende till boende under fem dagar”, skriver STF i sin presentation av Signaturled Öland.
”Genom det karga och vackra världsarvet löper Mörbylångaleden, som är vår signaturled. Här vandrar du från boende till boende under fem dagar”, skriver STF i sin presentation av Signaturled Öland.Foto: Anette Andersson
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons