1. Avdelningararrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Covid-19: Mörbylånga kommun går upp i stabsläge

Mörbylånga kommun har beslutat att ta nästa steg i hanteringen av covid-19 genom gå upp i stabsläge.
– Det är mer effektivt än att alla ska springa på samma bollar, säger kommundirektör Ann Willsund.
Stabsläge är mer effektivt än att alla springer på samma bollar, menar kommundirektör Ann Willsund.
Foto: Natalia Johansson

Sedan den 12 mars har Mörbylånga kommuns krisorganisation varit aktiverad med anledning av smittspridningen av det nya coronaviruset, covid-19. Den 31 mars aktiverades krisledningsnämnden och nu tar kommunen nästa kliv i hanteringen av covid-19 när man kallar in krisstaben.

Krisstaben har delats in i stabsgrupper som arbetar med olika ansvarsområden. Områdena är personalförsörjning, logistik och material, oro internt och externt samt prioritering verksamheter. Utöver stabsgrupperna finns även krisledningsgruppen och en strategigrupp.

– Nu är det viktigt att vi tänker på uthålligheten eftersom det här tillståndet kommer att fortsätta ett bra tag till. Vi behöver även planera långsiktigt och strategiskt för livet efter coronapandemin, och då tror vi att arbetet i stabsgrupper är rätt väg att gå och mer effektivt än att alla ska springa på samma bollar, säger Ann Willsund, kommundirektör.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på olandsbladet.se, appen MinÖlandsbladet och e-tidning tis, tors, lör. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 99 kr)

Stabsgrupperna kommer kontinuerligt att rapportera till krisledningsgruppen. Målet med stabsarbetet är att minska och begränsa smittspridningen, att medarbetare och medborgare ska känna sig trygga och välinformerade i kommunens situation och arbete, att samhällsviktig verksamhet upprätthålls inom det kommunala uppdraget samt att skyddsutrustning, lokaler och transporter fungerar som de ska.

– En viktig punkt för oss är personalförsörjningen. En av stabsgruppen kommer att genomföra en kartläggning av befintlig arbetskraft och planera för nyrekrytering. De kommer även att planera för introduktion av nya medarbetare och stötta verksamheterna att genomföra sitt grunduppdrag vid måttligt eller stort personalbortfall. Våra medarbetare är vår största tillgång och resurs, säger Ann Willsund.

Läs mer

Sport

Typisk premiär gav en poäng

”Det var nog ett rättvist resultat”

Sport

Veteranen avgjorde med hattrick i stark vändning

RM vände 0-2-underläge i halvtid till seger mot Kalmar AIK.

Öland

Sökinsats: Försvunnen 70-årig man återfunnen

En 70-årig demenssjuk man försvann vid 15-tiden på fredagen i trakten kring Rälla.

Sport

Beskedet: Då tillåts publik i lokalfotbollen

”Föreningarna kommer få vissa krav på sig”.

Öland

Vattenläcka i Färjestaden

Ett antal hushåll i Färjestaden är utan vatten efter att en vattenläcka upptäckts.

Öland

Larm: Skogsbrand var troligen eldning för grisar

Enligt ett SOS-larm brinner det i terrängen söder om Haga Park.