Annons

Mod

”Du är så modig”. Ord som vi kanske allesammans har fått höra någon gång. Vad innebär det? Vad är mod?
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Publicerad 23 april 2023
Ögonblicksbild v 16, persikoblommor
Ögonblicksbild v 16, persikoblommorFoto: Carina Adolfsson Elgestam

Mod kan vara så mycket, vi tänker säkert på olika saker allesammans. Att klättra i bergen, att kasta sig ut med fallskärm från ett flygplan flera tusen meter upp i luften eller att ta sig an en uppgift som egentligen verkar helt omöjlig eller väldigt, väldigt svår.

Synonymer till mod är bland annat oräddhet, tapperhet, djärvhet, kurage, civilkurage, råg i ryggen. Och det är säkert vad vi kan känna igen och hålla med om.

Annons

Jag tänker att mod inte bara gäller oss människor. För visst är det modigt av allt det som visar oss att våren är kommen. När sipporna blygt men utan tvekan vecklar ut sina blomblad, när persikoblommorna sakta men säkert visar den begynnande blomningen – visst är det modigt att vakna till i kylan som fortfarande dröjer sig kvar.

Och de många fåglar av alla slag som har tagit sig långväga ifrån för att rasta, eller stanna, hos oss på Öland. De som startade tusentals mil härifrån för att ta sig norrut över land och hav. Även om det är en inneboende drift och minnen från gångna år så visst är deras beteende också ett tecken på tapperhet.

”Mod är det som behövs för att ställa sig upp och tala; mod är också det som behövs för att sitta ned och lyssna.”
Winston Churchill, 1874-1965, brittisk politiker, författare och officer.

Klättra i berg eller falla tusentals meter med fallskärm, ja, det är modigt. Men så mycket mer som vi kan göra är än mer modigt. Jag tänker på att våga säga vad vi tycker i olika situationer – inte bara när vi pratar om sådant som händer på håll. Kanske allra viktigast när vi talar med varandra. Att våga säga vad vi tycker och samtidigt ha respekt för den som tycker annorlunda.

Att våga se varandra i ögonen och vara ärlig just där och då istället för att gå därifrån och istället tala bakom ryggen på den som vi just har träffat. Att våga lyssna, kanske till och med att orka ändra sig om det finns något annat sätt att tänka och göra.

Tänk om vi kunde göra så – jag är övertygad om att allt skulle bli så mycket lättare och vänligare i umgänget med varandra. Och framförallt är det mycket modigare!

Vad är mod för dig? Vad är mod för mig? Det är något som vi kan använda några minuter åt att fundera på!

Jag har mod

Jag har mod att möta mänskor,

stilla, sorgsna, veka mänskor,

de, som tysta bära bördor,

tunga, hemliga och heta.

Jag har mod att se med kärlek

in i deras skrämda ögon,

jag har mod att trösta dem, fast

själv jag utan tröst och vila

släpar steg för steg mot mörkret.

Dan Andersson

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons