Annons

Mobiliserar för att plocka skräp – Uppmaningen: ”Ta ansvar nu”

Nedskräpningen är ett stort samhällsproblem och för att belysa detta anordnas på lördag en skräpplockardag.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borgholm • Publicerad 17 september 2021 • Uppdaterad 21 september 2021
Ingrid Nilsson och Solveig Engarås samlar skräp i snitt tio timmar varje vecka och vill genom detta göra folk medvetna om skräpplockningen.
Ingrid Nilsson och Solveig Engarås samlar skräp i snitt tio timmar varje vecka och vill genom detta göra folk medvetna om skräpplockningen.Foto: Arkiv

På lördag är det dags för den årliga Håll Sverige Rent-dagen som arrangeras av stiftelsen med samma namn. I Kalmar län är det nästan 3 000 personer anmälda för att samla skräp och i hela landet handlar det om 125 000 anmälda, vilket är rekord.

Enligt Håll Sverige Rents skräprapport slängs två av tre cigaretter på marken och det finns 12 000 skräpföremål per 100 meter strand på västkusten.

Annons

Nedskräpning är ett av de största samhällsproblemen då det skadar djur, natur, förstör haven och kostar samhället mycket pengar.

Borgholmsborna Ingrid Nilsson och Solveig Engarås är två av de som har anmält sig för att plocka skräp och de gör det flera gånger i veckan under hela året.

– Vi är några stycken som anmälde oss till skräpplockardagen för något år sedan och sedan dess har vi fortsatt. I snitt handlar det om tio timmar i veckan och man fyller snabbt en kasse med skräp, säger Ingrid Nilsson och fortsätter:

– Det handlar inte om att vi vill ha beröm utan vi vill göra folk medvetna och ta ansvar för det som slängs. Det är nutidens stora problem.

Hon uppmanar nu alla att sluta med nedskräpningen.

– Det går inte att skylla på alla andra. Det spelar ingen roll om det är båtägare, turister, ungdomarna, mammor eller pappor utan till syvende och sist är det egna ansvaret viktigast och nedskräpningen måste sluta nu. Det är viktigt att vi vänder trenden, säger Ingrid Nilsson.

Det är snusar och fimpar som står för den största nedskräpningen i Borgholm.

– Det är alldeles förfärligt med fimpar och snus längs gatorna.

Hon tycker att tobaksindustrin borde ta sitt ansvar.

– De tjänar så mycket pengar på tobaken och paketen är fulla med budskap om hur skadligt det är att använda tobaken. Det är ingen som bryr sig om den ändå, det vore bättre att informera för att förhindra nedskräpningen.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons