Annons

Bönderna om planerna för 136:an: ”Mitträcke ställer till det för lantbrukare”

På måndagskvällen hölls det ett möte mellan LRF:s medlemmar och Trafikverket/ Sveco angående väg 136 mellan Algutsrum och Rälla.
– Huvudmålet idag är att reda i hur transporterna sker och hur man nyttjar väg 136, sa Carl-Fredrik Nelson, projektledare på Trafikverket.
Glömminge • Publicerad 14 januari 2019 • Uppdaterad 15 januari 2019
– Huvudmålet idag är att reda i hur transporterna sker och hur man nyttjar väg 136, sa Carl-Fredrik Nelson, projektledare på Trafikverket
– Huvudmålet idag är att reda i hur transporterna sker och hur man nyttjar väg 136, sa Carl-Fredrik Nelson, projektledare på TrafikverketFoto: Natalia Johansson

Ett trettiotal personer hade samlats i Glömmingeskolans matsal för att bland annat diskutera hur lantbrukare och markägare tar sig till sina marker.

– Idag är fokus på att stämma av era synpunkter och era frågor. Att se hur verksamheterna längs med 136:an ser ut och samt era transportbehov, sade Rickard Kappers, uppdragsledare på Sweco.

Tidplanen för de olika etapputbyggnaderna.
Tidplanen för de olika etapputbyggnaderna.Foto: Natalia Johansson
Annons

Vid det första samrådsmötet som hölls i november, var syftet att belysa vilka olika aspekter vägprojektet medför. Ett beslut från länsstyrelsen väntas komma när som helst i dagarna och ge svar på om det råder en miljöpåverkan eller inte.

– Det troligaste är att vi får ett beslut på att det är betydande miljöpåverkan med tanke på de värden som finns längs med 136:an, sade Carl-Fredrik Nelson, projektledare för Trafikverket.

I väntan på länsstyrelsens besked så har man valt att gå vidare till det skedet i processen som kallas för samrådssamling, där ett vägförslag ska jobbas fram.

En enkät hade delats ut till varje berörd person där markägare skulle skriva i vilken mark man ägde eller arrenderade samt hur transportbehovet såg ut. Därefter skulle det ske diskussioner i mindre grupper.

– Kan det inte vara intressant att höra vad alla andra tycker? Det här är inget hemlighetsmakeri, sade en av markägarna och ansåg att allting kunde diskuteras öppet utan att delas upp i mindre grupper.

Att många av de berörda var skeptiska till vägprojektets planerade mitträcke stod klart.

– Det här mitträcket som ni vill ha ställer till det för lantbrukarna så in i helvete, sa en av markägarna.

En annan menade att problematiken uppstod borta vid Algutsrum mot Möllstorp.

– Man är inte speciellt populär när man kör i 30 kilometer och det köar sig bakom.

Åke Johansson lantbrukare i Lilla Hult redogjorde för hur hans verksamhet ser ut. Sammanlagt körs det 3000 transporter från Lilla Hult mellan april och maj.
Åke Johansson lantbrukare i Lilla Hult redogjorde för hur hans verksamhet ser ut. Sammanlagt körs det 3000 transporter från Lilla Hult mellan april och maj.Foto: Natalia Johansson
Annons

Åke Johansson, lantbrukare i Lilla Hult redogjorde för hur hans verksamhet ser ut.

– För varje hektar kör jag sju gånger, berättar Åke och beskriver de olika processerna som utförs på den brukbara marken.

Han brukar jord i Glömminge, Möllstorp, Strandskogen, Algutsrum, Skogsby och Kalkstad. Ett mitträcke skulle kunna innebära att han får köra omvägar för att ta sig till den aktuella marken, likaså är det en orosfaktor att köra med traktor i 30 kilometer timmen på en 100-väg.

– Totalt sett kör vi ungefär 1500 transporter enkel väg under växtodlingssäsongen som är mellan april till september.

Vidare påpekade Åke betydelsen för områdets grundvatten.

– I och med att ni tänker lägga en väg på min åker så vill jag ändå nämna det här med grundvattnet. Det var tidigare ett kärr och är Hults lägsta mark som ni vill lägga den här vägen på, sade Åke och menade att det vore förödande om man valde att dränera bort vattnet.

– Det här är jättebra underlag som du har tagit fram, sade Carl-Fredrik Nelson och menade att det gav ett konkret underlag till det vidare arbetet kring väg 136.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons