Annons

”Min bedömning är att vi redan nu har en samhällsspridning på andra platser”

Region Kalmar kan inte provta alla de vill, men bedömer att det finns samhällsspridning av covid-19 på fler platser än i Torsås.
– Det är min bedömning, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.
Kalmar län • Publicerad 27 mars 2020
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på fredagens presskonferens.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist och smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin på fredagens presskonferens.

25 personer i Kalmar län har konstaterats smittade med covid-19, men den egentliga siffran är betydligt högre. Detta eftersom Region Kalmar saknar möjlighet att provta så många misstänkt smittade de vill.

Anledningen främst brist på en kemikalie, en reagens, som får provet att fungera.

Annons

– Det som begränsar oss mest är bristen på kemikalier. Det finns en europeisk brist på reagens som gör att vi helt enkelt inte kan testa så många som vi vill. Vi har också brist på pinnar, alltså tops att provta med och laboratoriepersonal, säger Lisa Labbé Sandelin.

Region Kalmar började i tisdags att åka ut till äldreboenden och testa gamla där. Något de är rätt så ensamma om i landet.

– Det är en hemmasnickrad lösning som gav napp direkt. Vi hade väldigt gärna kunnat provta fler, främst vårdpersonalen, men idag är vi begränsade och då har vi valt att testa de svaga och utsatta grupperna.

– Men jag tror att det kommer hända mycket på testfronten de närmsta veckorna.

Många undrar varför ni inte berättar var i länet de smittade bor?

– Så fort vi ser tecken på samhällsspridning någon stans så kommer vi att gå ut med det. Det är först då det blir viktigt att veta var de smittade finns.

– Min bedömning är dock att vi redan nu har en samhällsspridning på andra platser än i Torsås som vi inte kan fånga då vi inte kan provta så många som vi vill.

Precis som i övriga Sverige är det i Region Kalmar brist skyddsmateriel som munskydd och liknande. Johan Rosenqvist berättar att viljan att hjälpa till är stor där.

– Det är väldigt många företagare som har hört av sig och erbjudit sig att ställa om sin produktion för att kunna tillverka de efterfrågade sakerna.

Många vill också hjälpa till rent kroppsligt.

Annons

– Varje dag hör frivilliga av sig till mig personligen och till andra inom regionen och vill hjälpa till. Men jag vågar inte säga hur många det handlar om.

Labbé Sandelin betonade på fredagens presskonferens allvaret i situationen.

– Det är viktigt att markera att vi är i en ny fas i länet med samhällsspridning.

– Det är viktigt att var och en gör vad de kan för att minska smittspridningen. Det handlar om handhygien, att stanna hemma från jobb och skola om man är sjuk och att inte heller gå någon annan stans om man är sjuk. Vi måste hitta andra former att umgås. Jag vill verkligen skicka en uppmaning till alla i länet att hjälpas åt.

Hon vill också påpeka att att vaccinera sig mot lunginflammation inte betyder att man har skydd mot covid-19.

– Det har gått att läsa i en del medier att det är bra om man vaccinerar sig mot lunginflammation. Men problemet är att det vaccin som vi har bara skyddar mot en sorts lunginflammation, många tror att det skyddar mot covid-19, men så är det inte.

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons