Annons

Med finurligt "Tiny house" Öland runt: Oppfinnar-Jocke – ”Det här vill jag rekommendera”

Med ett unikt minimalistiskt ”Tiny house” på vagn som innefattar en mängd smarta lösningar tar sig det äldre paret runt Öland på tre veckor.
– Framför allt är det en tyngd på 50 kilo som blir till ett halvt kilo i varje hand när vi bär det på det här viset, säger Ingemar Tunstig.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 5 juni 2021
Ingemar Tunstig med sin unika vagn i släptåg.
Ingemar Tunstig med sin unika vagn i släptåg.Foto: Privat

Eller ”Oppfinnar–Jocke” som han kallas i familjen. Det är Ingemar som ligger bakom vagnen som är deras följeslagare runt Öland just nu.

– Jag har byggt allt själv. Utgått från en cykelvagn och sedan byggt upp det som ett litet hus som går att fälla ut till ett bord. Det blir som en lyxcamping.

Annons

Det finns strålkastare och reflexer så att de syns ordentligt när det mörknar.

– Den är hyfsat vattentät, vi har även ett regnkapell med oss. Det är enkla lösningar oftast, det är två kvastskaft som vi går och bär den med, säger Ingemar Tunstig.

– Ett sådant här kan man bygga själv, ett tag funderade jag på att sälja idén men nu släpper den och vill någon ha ritning är det bara att höra av sig. Det är kul om man kan bidra till att fler kan vara ute i naturen.

bild 1/4

Tiny house–trenden är stor i landet just nu, det här vagnen är uppbyggt som ett finurligt hus med allt som behövs på resan däri. Tält, sovsäckar, liggunderlag, kläder, gasolkök ett par pallar och en stor dunk med vatten. 50 kilo totalt.

– Men bär man det såhär så är belastningen ett halvt kilo i varje hand. Det är otroligt lätt att bära packningen på det här viset istället för en tung väska på ryggen.

Vagnen funkar utmärkt som bord.
Vagnen funkar utmärkt som bord.Foto: Privat

Paret Monica och Ingemar Tunstig är från Järfälla och i 65–årsåldern.

– Vi turas om att dra. Motståndet är väldigt litet när man rullar fram, som att leda en cykel. Lite värre när man ska uppför och nerför och det är mest tacksamt att använda den på asfalt.

”Ett tag funderade jag på att sälja idén men nu släpper den och vill någon ha ritning är det bara att höra av sig”
Ingemar Tunstig

De började i Möllstorp i helgen och är på väg ner mot Långe Jan. Sedan blir det upp längs östra sidan till Långe Erik för att återvända till Färjestaden på västra sidan.

– Tanken har funnit redan sedan fem år tillbaka och vi har gått en kortare tur innan på Väddö. En gång när jag inte kunde hålla tyst sa jag att det man kan gå hur långt som helst med den här vagnen, ända till Gibraltar. Det här är lite uppvärmning inför det, haha.

Han passar på att rekommendera både privatpersoner och folk som hyr ut cyklar att titta på den här lösningen.

Annons

– Det innebär att fler personer som inte orkar gå med tung packning kan vara ute i naturen. Det ger mindre bilresor på semestern och är bättre för miljön.

"Motståndet är väldigt litet när man rullar fram, som att leda en cykel.”
"Motståndet är väldigt litet när man rullar fram, som att leda en cykel.”Foto: Privat
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons